Антифашистський марш – за гроші чи за ідею?

За участь у (сьогоднішньому) антифашистському марші в Сімферополі, а також в акції 18-го травня в Києві можна отримати близько 600 гривень. Про це Радіо Свобода розповіли самі мітингувальники, які однак, бояться говорити про це під запис. 

У соціальних мережах також можна знайти пропозиції підробітку на акціях, а журналісти Мукачева повідомляють про те, що чиновників «грузили» в автобуси за списками й везли на антифашистський марш у цьому місті.

(Cкріншот з соцмережі «Вконтакте»)

(Cкріншот з соцмережі «Вконтакте»)

(Cкріншот з соцмережі «Вконтакте»)

(Cкріншот з соцмережі «Вконтакте»)

Борються з фашизмом за 100 гривень за день?

Так відбувається, бо влада дала завдання, щоб її мітинг 18 травня у Києві був утричі більший, ніж мітинг опозиції, стверджує лідер фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Арсеній Яценюк.

«Вони насильно зганяють людей. Їхня мета – привести бюджетників і куплених і спровокувати бійку між опозицією і незрозумілими антифашистами, які борються з фашизмом на території України, де нема фашизму по 100 гривень за день».

У Партії регіонів такі звинувачення відкидають. Українців дійсно турбує проблема відродження фашизму, і вони хочуть заборони організацій, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу, переконує депутат-регіоналМихайло Чечетов.

«Ось це справжня Україна і ці люди прийдуть в Київ і скажуть своє грізне «Ні!» . Я ще раз повторюю: розжареним залізом ми випалимо осередки фашизму в Україні!», – сказав Чечетов.

Привезти намагаються ідейних – політолог

У Партії регіонів немає великої кількості щирих прихильників, але показати підтримку суспільства владі потрібно. І хоча в опозиції теж є проплачені мітингувальники, їх суттєво менше, зазначає політологОлександр Палій. При цьому політолог не уточнив джерела наведеної ним статистики з даного приводу.

«У регіонів відсоток проплачених наближений до 100 %, принаймні в Києві. А у опозиції коливається від 30 до 50%. Можливо, буде менше, бо зараз лідери опозиційні нарешті зрозуміли, що це шкідливо. І зараз, наскільки мені відомо, пішла така тенденція, що вони запрошують людей з громадських організацій. Тобто людям уже не прямо пропонують гроші, а просто забезпечують довіз, можливо харчування. Тобто, намагаються ідейних привезти», – каже Палій.

Антифашистський марш «До Європи – без фашистів» почався 14 травня – з заходу України. 15 травня акції пройшли в Житомирі та Кіровограді. 17 демонстрація має пройти в Донецьку. А в суботу, 18 травня, влада обіцяє масштабний мітинг у столиці. Незважаючи на це, завершальний день двомісячного протесту проти чинної влади «Вставай, Україно!», запланований також на 18 травня у Києві, переносити не збираються, запевняють в опозиції.


Марічка Набока

NabokaM@rferl.org

 У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ ім. Тараса Шевченка. У 2010 отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Має публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі Ера. На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.
Джерело : radiosvoboda.org