Реформа прокуратури в Україні «накрилася мідним тазом»

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова видала наказ від 15 квітня, яким змінила положення про комісію, яка здійснює атестацію прокурорів. Із процесу очищення ГПУ Венедіктова викинула представників міжнародних партнерів та громадськість. Це кардинально спотворює реформу прокуратури, яка тривала до призначення 17 березня Ірини Венедіктової.

Про це йдеться в заяві Центру протидії корупції (ЦПК).

Так, відтепер комісія з добору керівного складу органів прокуратури складається з 6 осіб, 4 з них – прокурори, а решта – 2 представники вищих навчальних закладів.

До цього, комісія складалась з 3 представників прокуратури і 3 експертів, делегованих міжнародними організаціями, проектами міжнародної технічної допомоги, дипломатичними місіями.

«Ці зміни повністю знищують довіру до кадрових призначень в Офісі генерального прокурора. Нагадаю, що аналогічним чином відбулися дві «реформи» прокуратури за минулої влади. Більшість в кадрових комісіях тоді теж мали представники прокуратури. Бачимо, що Зеленський переймає найгірші практики свого попередника», – коментує голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Відтепер за нововведеннями Венедіктової прийняття рішень під час атестації буде відбуватися підконтрольними прокурорами, що неминуче призведе до повернення клановості серед нових призначень: прокурори обиратимуть прокурорів.

Одночасно представники громадянського суспільства та міжнародні партнери фактично не мають впливу на прийняття рішень.

Крім того, деякі пункти наказу прямо протирічать закону «Про прокуратуру», за який голосувала сама Венедіктова. Наприклад, комісія може одноразово схвалити кандидата на будь-яку адміністративну посаду, а подальші такі призначення відбуваються вже без участі комісії. Також до моменту створення обласних прокуратур Венедіктовою передбачена можливість призначення осіб на адміністративні посади в «старих» нереформованих регіональних прокуратурах.

Наразі новостворена комісія вирішила призначити на керівні прокурорські посади декількох осіб, частина з яких або відмовились проходити атестацію, або не змогли її пройти.

Наприклад, планується призначити на керівну посаду у прокуратурі міста Києва її колишнього очільника Романа Говду. ЦПК неодноразово писав про діяння Говди, коли він перебував на посаді прокурора Одеської області 2015 року разом з донькою ексгенпрокурора Віктора Шокіна, який згодом призначив Говду своїм заступником. Крім того, Говда підписав підозру Віталію Каську кримінальному провадженні, яке так нічим і не закінчилось.

Нагадаємо, 19 вересня Верховна Рада підтримала перезавантаження прокуратури. Вона почалася за генерального прокурора Руслана Рябошапки, під час якої 729 прокурорів не пройшли тест на фаховість і доброченсість і були звільнені.