Зеленський повернув громадянство Саакашвілі

 

Президент Володимир Зеленський своїм указом повернув екс-очільнику Одеської ОДА, президенту Грузії Міхеілу Саакашвілі українське громадянство.

«Внести до Указу Президента України від 26 липня 2017 року № 196 «Про припинення громадянства України Бондарєвої Т., Корнійчук О.А., Коротецького Л.О. та інших осіб зміну, виключивши положення щодо втрати СААКАШВІЛІ Міхеілом громадянства України», – ідеться в указі президента.

 

 

 

Сам Саакашвілі вже подякував Зеленському: «Дякую президенту Зеленському! Слава Україні!», – написав Саакашвілі у Facebook.

Генеральний прокурор Юрій Луценко також коротко прокоментував рішення Зеленського щодо Саакашвілі. На допис журналіста Сергія Щербини щодо звинувачень Саакашвілі в отриманні грошей в олігарха-втікача Сергія Курченка, Луценко зазначив, що концепція в цьому обвинуваченні не змінилась. І додав «зрадник».

Раніше Зеленський назвав Міхеіла Саакашвілі «захисником демократії України», а Саакашвілі зазначив, що Зеленський «не схожий на жодного з кандидатів».

13 березня 2019-го прикордонники повідомили, що не збираються пропускати Саакашвілі, який заявив про намір повернутись в Україну 1 квітня.

22 травня Саакашвілі подав Зеленському звернення із проханням повернути громадянство України. Раніше Саакашвілі заявив, що звернувся до очільників МВС, Держприкордонслужби та СБУ з проханням скасувати заборону на в’їзд в Україну.

Нагадаємо, 26 липня 2017-го Петро Порошенко припинив громадянство Саакашвілі. Жодних заяв з цього приводу ні президент, ні співробітники адміністрації не робили.

У вересні 2017 року Саакашвілі незаконно перетнув державний кордон Польщі та України, що підтверджується рішеннями місцевого та апеляційного судів. У зв’язку з цим йому заборонили в’їзді в Україну до 2021 року.

У грудні 2017-го Саакашвілі, як лідер партії «Рух нових сил» організував в центрі Києва кілька протестів.

5 грудня співробітники СБУ та ГПУ затримали колишнього президента Грузії на даху будинку по вулиці Костьольній у Києві, в якому він мешкає. Утім, доставити в СІЗО не змогли — його соратники спочатку заблокували автівки силовиків, а відтак буквально вирвали політика в них із рук.

Міхеіл Саакашвілі видерся на дах будинку через вікно мансарди, звідки закликав сусідів телефонувати в поліцію, Київ, 5 грудня 2017 року
Фото:УНІАН

12 лютого 2018 року Саакашвілі все ж затримали у Києві. Згодом прикордонники повідомили, що його повернули до країни попереднього перебування, тобто, до Польщі за процедурою реадмісії. За два дні політик заявив, що отримав посвідчення особи в Нідерландах.

Перебуваючи в Україні, Саакашвілі був фігурантом у трьох кримінальних провадженнях, які розслідують українські правоохоронці. Перша справа була пов’язана з організацією акцій протесту і так званими «грошима Курченка». Безпосередньо щодо цієї справи його допитували в СБУ.