Право вибору і – тітушки

«Коли тітушок затримали, не слід чекати місяцями, поки їх випустять. Треба щоразу створювати умовну «Врадієвку», – влада належно реагує лише на це, – і вирішувати питання протягом кількох тижнів».

– Скажіть, будь ласка, чи є якісь запобіжники, щоб адмінресурс до мінімуму звести? Якщо виборами буде займатися районна територіальна комісія, яка не хотіла нас «відпускати», а зараз все – в їхніх руках, – які можна запобіжники, які кроки зробити, щоб вони там не «варили свою кашу» для нас, і щоб не було як в Майському на виборах?

– Щоб запобігти провокаціям, які можуть відбуватися і які ми бачили у селі Майському, де були побиті члени ДВК, де були розбиті урни, були зірвані клапана на урнах, вибори першою інстанцією суду були визнані недійсними… Ви ж розумієте, для чого це робилося: вигравав кандидат, який не був потрібен агроолігарху або іншій якійсь структурі, яка керувала адмінресурсом.

І був здійснений нальот бандитський. Молодики приїхали на автомобілях, увірвалися на дільницю, побили тих, хто працював там, побили дільничних і порозбивали урни.

Длятого,щоб запобігти провокаціям на виборах, наша команда заключила меморандум про співпрацю з Національним корпусом Дніпропетровщини. Національні дружини забезпечать мінімально необхідну безпеку на дільницях.

– А скільки це коштує?

– Це безкоштовно.

– А в нас агроолігархи є?

– В нас є агроолігарх Вадим Нестеренко, з яким ми боролися з серпня.

 

 

агроолігарх Вадим Нестеренко

???°???????????? ???? ?·?°?????????? ???????? ???µ?????µ???µ?????? ???°??????

 

 

 

Збори у Піщанському ДК

 Охороняти порядок залучили «дружинників»

 

– У день виборів – зрозуміло. А ось зараз, – на протязі формування комісій, входження в них представників партій, – це буде прозорий процес чи «кіт у мішку»?

– Микола Павлович (Мазниця, голова Піщанської сільради, яка стане центром ОТГ – ред.) має домовленості з усіма партіями, які висувають своїх кандидатів, і ми надіємося, що цей процес пройде максимально прозоро.

Що касаємо адміністративного ресурсу, який може оказати давлєніє на наших виборців… Ми маємо приклад застосування адміністративного ресурсу Агроформуванням «Рассвет», яке боролося з нами протягом року проти об’єднання громади: вони писали позови, забороняючи нам створення нашої громади. Но все рівно ми перемогли. Тому і тут, я надіюся, що ми переможемо.

 

Вище – фрагмент діалогу, який відбувся на народному сході у місцевому клубі, де мешканці 3-х сільських рад і 1-ї селищної, що об’єдналися в Піщанську об’єднану територіальну громаду (Піщанська, Орлівщинська, Знаменівська та Меліоративна селищна), обговорювали стратегічний розвиток своєї ОТГ.

На питання мешканки села Знаменівка відповідав член місцевої Команди розвитку та реформ, мешканець села Орлівщина Сергій Шеповалов.

Що ж відбулося у селі Майському Синельниківського району 29 жовтня минулого року, у день голосування на виборах до створеної тут Зайцівської ОТГ?

«Близько 19:00 до приміщення виборчої дільниці №120505 під’їхали автомобілі з київськими номерами. Молоді особи, вдягнуті у камуфляжний одяг без масок на обличчі, розбили вітрини холу, де знаходилася виборча дільниця. Члени ДВК кинулися захищати виборчі скриньки.

В представника групи швидкого реагування під час захисту дільниці невідомі вистрілили з пістолету, однак куля пройшла повз. Невідомі особи хотіли влити до скриньок з бюлетенями зеленку.

За інформацією правоохоронців, тілесні ушкодження отримали двоє працівників поліції, один член комісії та один спостерігач», – розповідав на прес-конференції Вадим Головченко, координатор громадського спостереження за виборами у Дніпропетровській області Громадянської мережі ОПОРА.

Спостерігач також повідомив, що Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області оголосило план «Перехоплення», і на магістральній дорозі «Москва – Сімферополь» поліція перехопила сім автомобілів з нападниками. Варто зазначити: під час нападу на дільницю автомобілі мали київські номери серії «АА» та «АІ», а при затримані були вже з дніпропетровськими номерами серії «АЕ».

Під час огляду автомобілів у салоні та багажниках знайшли вогнепальну та травматичну зброю, автомати Калашникова, карабіни, помпові рушниці, набої, бронежилети, балаклави, арматуру та біти.

Розтрощені вікна, розкидані лавки, залита невідомою речовиною підлога – результат «нальоту» на виборчу дільницю у с. Майське (фото – Oporaua.org)

Вогнепальна зброя з одного з автомобілів ті тушок, намагавшихся зірвати вибори до Зайцівської ОТГ (фото – Oporaua.org)

 

Розслідування цього кримінального провадження – №12017040390002114 від 31 жовтня 2017 року – ведеться за ч. 3 ст. 157, ч. 2 ст. 345, ч. 4 ст. 296 КК України:

*          ч. 3 ст. 157 КК: перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчої комісії чи діяльності офіційного спостерігача, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища, – караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років;

*          ч. 2 ст. 345 КК: умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків, – карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк;

*          ч. 4 ст. 296 КК України: хуліганство, якщо дії вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, – караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Коментар Миколи Хавронюка, правознавця-кримінолога, експерта Реформи правоохоронної системи, автора Докторської Дисертації «Кримінальне законодавство України та інших держав континентальної Європи: порівняльний аналіз, проблеми гармонізації»:

– Головне, що треба знати: в будь-якій країні Кримінальний кодекс (КК) не може вирішити жодну проблему, навіть якщо він добре працює в парі з Кримінальним процесуальним кодексом, бо політичні проблеми слід вирішувати політичним шляхом. А він тривалий, цей шлях, шлях демократії.

Під кутом зору Кримінального кодексу, «тітушки» – це «не передбачені законом воєнізовані формування» (ч. 1 ст. 260) або «не передбачені законом збройні формування» (ч. 2 ст. 260), або банда (ст. 257) – залежно від того, чи вони озброєні та від того, чи мають вони структуру військового типу (єдиноначальність, підпорядкованість і дисципліна). Не важливі точні відмінності, важливо те, що для них та чи інша стаття Кримінального кодексу є.

Навіть якщо це десяток осіб, раніше не знайомих між собою, яких найняли для нападу, вони можуть нести відповідальність за ст. 296 за групове хуліганство або за іншою статтею КК, що передбачає груповий насильницький злочин.

Звісно, якщо їх метою є зірвати вибори, то вони мають понести відповідальність також і за злочин, що передбачає посягання на виборчі права громадян. Відповідних статей в КК України також достатньо.

Але в Україні ці статті «не працюють». Тому що олігархи вміють краще домовлятися з владою, зокрема з поліцією і прокуратурою, і щось вимагати від неї, ніж громадяни. Ера деолігархізації ще не настала.

З цього випливає: якщо влада не захищає права та інтереси громадян, то громадяни мають об’єднатися для захисту своїх інтересів та звертатися до інших СИЛ, які здатні стати на захист громадян.

«Національний корпус», наскільки я розумію, – це політична партія. Так, політичні партії згідно з Конституцією покликані захищати інтереси своїх членів та інших громадян. Але не у силовий спосіб. Тому найняти для захисту політичну партію не можна. («Національні дружини», з якими підписали меморандум піщанці, – це громадська організація – ред.).

Що можна?

Можна укласти договір про фізичну охорону з фірмою (підприємством), яка її здійснює.

Можна відповідно до Закону «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» на зборах (конференціях) громадян утворити «громадське формування з охорони громадського порядку», підконтрольне органу місцевого самоврядування.

Коли тітушок затримали, не слід чекати місяцями, поки їх випустять. Треба щоразу створювати умовну «Врадієвку», – влада належно реагує лише на це, – і вирішувати питання протягом кількох тижнів.

Ще – треба більше розголосу. Про село Майське має знати не лише область, а вся Україна і вся Європа. І знати стільки, скільки не буде вирішена проблема.

В розвинутих країнах Євросоюзу подібних проблем в принципі не може бути, оскільки там по-іншому організовані вибори. Наприклад, якщо відбувається електронне голосування, то результати з’являються в ЦВК через кілька годин після завершення виборів.

Або кожному виборцю присвоюється індивідуальний виборчий номер (як електрон­ний квиток на поїзд), і бюлетені та конверт виборцю надсилають поштою за місцем реєстрації: залишається лише проголосувати, покласти бюлетені в конверт і кинути його в скриньку.

В умовах нашої нерозвинутої демократії, звісно, і ці конверти будуть красти, і викупати бюлетені в пенсіонерів, і…

Тому поки що залишається одне – навчитися захищати свій вибір.

 

Коментар Міхала Козака, польського економічного журналіста, власного кореспондента Національного банку Республіки Польщі зі спостереження за фінансовим ринком України:

– У Польщі тітушок немає. І ніколи не було.

Раніше по селах, невеликих містечках намагалися фальсифікувати вибори, наприклад, вимикали світло під час підрахунку голосів. На минулих виборах до місцевого самоврядування, в 2014-му, в одного з начальників поліції під Варшавою знайшли в автомобілі пачку чистих бюлетенів.

Але такого явища як тітушки – нема. Тому що, по-перше – виборці відразу приїхали б на дільницю і вигнали цих тітушок, по-друге – пішли розбиратися з поліцейськими, які таке допустили. Не може ніхто зайти і робити на виборчій дільниці, що йому заманеться.

 

Відкритий запит до ГУНП в Дніпропетровській області

З огляду на вибори у 4-х дніпропетровських громадах, призначені на 29 квітня ц. р., прошу пояснити про незрозумілости при розслідуванні кримінального провадження №12017040390002114, а саме – чи відповідає дійсності наступна інформація:

1) станом на 26.03.2018 р. усі раніше затримані так звані «тітушки» – нападники на виборчу дільницю у селі Майському Синельниковського району, які були у 7-ми автомобілях, відпущені на волю і без жодного запобіжного заходу:

–           Турдиєв Шаміль Азімович, 26.05.1995, в 2014-2016 рр. – гравець ФК «Дніпро», 18.01.2016 р. виставлений на трансфер;

–           Смирнов Артур Андрійович, екс-гравець Дитячо-юнацької футбольної ліги; народився 05.04.1992 року у м. Дніпропетровську, із середньоютехнічною освітою, працює водієм у ТОВ «Віва Еліт», не одружений, раніше не судимий;

–           Храпко Євген Ігорович, 15.02.1997 р. н., екс-гравець Дитячо-юнацької футбольної ліги; уродженого у м. Дніпропетровську, громадянина України, із середньою освітою, офіційно не працює, не одружений;

–           Тримбулевський Дмитро Олександрович, 11.06.1994 р. н.;

–           Софін Андрій Федорович, 23.05.1993 р. н., який народився у м. Дніпропетровську, не одружений, не працюючий;

–           Єгоров Сергій Романович, 06.03.1996 р. н., народився у м. Дніпропетровську;

–           Коровко Руслан Сергійович, 04.05.1997 р.н., який народився у м.Павлограді, на момент затримання працював охоронцем в СБ «Сармат» м.Павлоград, не одружений, раніше судимому 11 січня 2013 року Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області за ч. 3 ст. 185 (крадіжка групою або на велику суму), ч. 2 ст. 186 (грабіж групою або поєднаний з насильством) КК України до 4 років позбавлення волі, – а також інші?

2) автомобіль Audi A6 на так званому «єврономері» RP 66064 1998 р. в., сірого кольору (в якому поліція знайшла 6 набоїв до мисливської зброї калібром 12; зброю «ОСОБА_7 12 кал. №Н-05488220 без магазину, предмет схожий на автомат № Кі-М 010128 з надписом МКМ 072 СБ без магазину, предмет, схожий на автоматичну зброю, з надписом МКМ 072 калібр 7,62 1967 р.в. з нумерацією ЛГ-1474 та Кі-МД 4749 без магазину, предмет, схожий на мисливську рушницю, з надписам «Магнум» № 15-3501 розряджена, пістолет, схожий на револьвер №085443, з надписом МЕ 38 «Сomponents» з трьома набоями; чорну сумку 15х8 см, набої калібру 7,62х39 в кількості 80 штук з надписом «Grand Way» довжиною 10 см), – власник Щербина Юрій Валерійович вже отримав назад?

3) автомобіль «Honda Accord» д/з АЕ 1380 НР 2003 р. в. синього кольору, в якому перебував Храпко Євген Ігорович, – повернутий власнику авто Мельнікову Костянтину Михайловичу?

4) автомобіль «Shkoda Oktavia» д/з АЕ 1488 АК 2007 р. в., під керуванням тітушки Тримбулевського, – вже повернуто його мамі – власниці авта Тримбулевській Юлії Олексіївні, помічниці начальника з кадрових питань виробничого підрозділу «Дніпровське відділення» філії «Головний інформаційно-обчислювальний центр» ПАТ «Українська залізниця»?

5) автомобіль Opel «Omega» д/з АЕ 9881 ВТ, 2001р. в., чорного кольору (в якому поліція знайшла бронежилети в кількості 2 шт., камуфляжні штани та куртку, патронтаж, наколінники в кількості 2 шт., пістолет №0919 моделі «Говермент» з патронами в магазині та балаклави чорного кольору), – володільцем якого є Турдиєв, – знаходиться під арештом?

6) автомобіль марки «ВАЗ 2109» д/з АЕ 2152 НО, 1991 року випуску, сірого кольору (в якому поліція знайшла дерев’яний предмет довжиною 40-50 см чорного кольору, схожий на біту, та медичну маску зеленого кольору), власницею якого є Хлистова Олександра Андріївна, – залишається під арештом?

7) щодо автомобіля Daewoo Lanos д/з АЕ 1171 ІК, 2007 р.в., чорного кольору (у якому поліція знайшла чохол чорного кольору з рушницею сайга – 410 К; патрони К-410 в кількості 19 шт., з надписом «кертеч» MAX 1050 БАР к.410, 3,0 мм; патрони в кількості 30 шт. без надписів з гумовими кулями; патрони в кількості 3 шт. в металевій оболонці срібного кольору зі свинцевими кулями; балончик для чистки зброї BALLISSTOL), власником якого є Дунайний Дмитро Валерійович, – арешт знятий?

8) щодо автомобіля «Subaru Forester» д/з АЕ 8886 ЕІ (під час нападу на виборчу дільницю був почеплений номер АА9946) 2004 року випуску, сірого кольору, власницею якого є Классіна Оксана Миколаївна, – арешт знятий?

9) Також прошу пояснити, яким чином систематично зникають з бази даних поліції відомості про п’янство за кермом тітушок (дані – з порталу «Судова влада України» та Єдиного держреєстру судових рішень):

–           10.10.2017 року суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Наталія Карягіна у справі № 200/16302/17 (провадження № 3/200/3547/17) притягнула Турдиєва Шаміля Азімовича до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 (Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) КУпАП. На Турдієва Ш.А. був накладений штраф на користь держави у розмірі 10.200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.

У матеріалах справи, надісланих з Управління патрульної поліції у м. Дніпро, йшлося, що Турдиєв Ш. А., 10.09.2017 року о 03:10 знаходячись на вул. Володимира Мономаха у м. Дніпро, керував автомобілем «Опель» у стані алкогольного сп’яніння, що було встановлено за допомогою приладу «Драгер» (2,06 % проміле).

–           15.11.2017 року суддя Кіровського районного суду м.?Дніпропетровська?Михайло Католікян у справі № 203/3357/17 (провадження № 3/0203/2383/2017) притягнув Турдиєва Шаміля Азімовича до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 КУпАП. На Турдієва Ш. А. був накладений штраф на користь держави у розмірі 10.200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.

У матеріалах справи, надісланих з Управління патрульної поліції у м. Дніпро, йшлося про те, що 02.09.2017 року близько 05:00 по вул. Тамбовська, 7 в м. Дніпро Турдиєв Шаміль Азімович керував автомобілем, з явними ознаками алкогольного сп’яніння (різкий запах з порожнини рота, нестійка хода). На вимогу працівників поліції, в присутності двох свідків, відмовився від проходження у встановленому законодавством порядку медичного огляду для встановлення стану сп’яніння.

Винність правопорушника підтверджується протоколом про адміністративне правопорушення серії БР №233383 від 02.09.2017, рапортом співробітника поліції, поясненнями свідків та поясненнями водія, відповідно до яких останній дійсно скоїв зазначене правопорушення.

Футбольний захисник Шаміль Турдиєв (фото – Footballfacts.ru)

Дані – з офіційного порталу «Судова влада України»

 

–           В той же день, 15.11.2017 року, ще один суддя Кіровського районного суду м. Дніпропетровська, а саме: Сергій Казак у справі № 203/3988/17 (провадження № 3/0203/2746/2017) притягнув Турдиєва Шаміля Азімовича до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 КУпАП. На Турдиєва Ш. А. був накладений штраф на користь держави у розмірі 10.200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.

У матеріалах справи, надісланих з Управління патрульної поліції у м. Дніпро, йшлося про те, що Турдієв Ш. А. 18.10.2017 року о 12:40 г. в м. Дніпрі на вул. Січеславська Набережна біля будинку №3 керував транспортним засобом OPEL OMEGA, знаходячись з ознаками наркотичного сп’яніння, а саме: зіниці очей не реагують на світло, сухість порожнини рота. Від проходження огляду на стан сп’яніння у встановленому законом порядку відмовився.

–           15.03.2018 року Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська отримав матеріали для притягнення Турдиєва Шаміля Азімовича до адміністративної відповідальності за керування у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Розгляд справи, якій призначено № 204/1697/18 (провадження № 3/0203/2746/2017), був запланований на 06.04.2018 08:00, суддя – Олег Некрасов.

Так само, систематично зникають з бази даних поліції відомості про п’янство за кермом тітушки Бердника Костянтина Борисовича:

–           05.04.2017 року суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Геннадій Калініченко у справі № 205/1241/17 (провадження № 3/205/667/17) притягнув Бердника К. Б. до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 КУпАП. «Накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 10.200 (десять тисяч двісті) гривень в дохід держави з позбавленням права керування усіма видами транспортних засобів строком 1 (один) рік», – йдеться в постанові суду.

У матеріалах справи, надісланих з УПП (Управління патрульної поліції – авт.)ГУНП в Дніпропетровській області, записано, що згідно з протоколом про адміністративне правопорушення серії БР №100513 від 22.02.2017 року, водій Бердник Костянтин Борисович 21.02.2017 року о 23:30 на вул. Моніторна, 7 в м. Дніпрі керував автомобілем «з ознаками алкогольного сп’яніння, а саме: зіниці очей не реагують на світло, поведінка не відповідає дійсності, побіління язика, в’ялість».

–           17.05.2017 року суддя Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпро Ірина Дяченко у справі № 199/1490/17 (провадження №3/199/1470/17) притягнула Бердника К. Б. до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 КУпАП. Знову за штрафом 10.200 грн. та з позбавленням права керування всіма видами транспортних засобів строком на 1 рік.

Згідно з протоколом серії БР №103013, 19.02.2017 року о 02:25 год. в м. Дніпро по вул. М. Маліновського, в районі буд. №2, Бердник Костянтин Борисович керував автомобілем з явними ознаками наркотичного сп’яніння (а саме: зіниці очей не реагують на світло). Від проходження медичного огляду на стан сп’яніння відмовився.

Дані – з офіційного порталу «Судова влада України»

 

 

 

Олена Гарагуц