Новомосковська влада відмовилася годувати дітей

Ви про це не прочитаєте у провладних ЗМІ, вам цього не розкажуть новомосковські депутати, які з натягнутими на обличчя усмішками роздавали дітям новорічні подарунки.

Вперше за історію незалежної України в Новомосковську міська влада відмовилася годувати учнів початкової школи гарячими обідами за кошти бюджету. Починаючи з 1 січня 2018 року комплексне безкоштовне харчування учнів перших -четвертих класів скасоване!

Таке рішення прийняли наші депутати на останній сесії на хлібозаводі. І все- під маркою економії бюджетних коштів.

В рамках децентралізації влади Київ за останні роки передав на місця купу повноважень, у тому числі і право самостійно визначати не пільгові категорії школярів, харчування яких оплачуватиметься за рахунок місцевого бюджету.

У Новомосковську до такої свободи вибору поставилися радо, і між “можемо годувати, а можемо і не годувати” вибрали останнє.

         Як зазначено в рішенні сесії, з 1 січня 2018 року отримувати безоплатне гаряче харчування за  рахунок коштів міського бюджету будуть лише наступні категорії учнів: діти- сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, діти із сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, вихованці інтернатного відділення, діти учасників АТО, діти- інваліди, діти з сімей внутрішньо переміщених осіб, діти батьків, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС. Учні молодших класів харчуватимуться безкоштовно лише у випадку, якщо вони підпадають під перелічені пільгові категорії.

          Наразі керівництвом шкіл проводиться робота з батьками щодо необхідності організації харчування учнів початкової школи, але вже- за кошти батьків. Чимало з батьків не мають таких фінансових можливостей, бо, як відомо, Новомосковськ пасе задніх за рівнем зарплат серед інших міст області. Тому зараз може виникнути некрасива ситуація, коли одна дитина буде на перерві заглядати в рота іншій. Враховуючи факт перебування дітей по 5-6 годин у шкільному закладі, вся депутатська новація може мати вкрай негативні наслідки для юних організмів.

В управлінні освіти 11 грудня 2017 року відбувся тендер на організацію шкільного харчування учнів пільгових категорій на 2018 рік. Згідно з документами, на ці цілі місцевий бюджет витратить у розрахунку по 15 грн. як мінімум, на одну дитину.

Вартість харчування школярів за батьківські кошти встановлять самі батьківські комітети.

       Тендер виграла компанія”Контракт Продрезерв 5″. Заступник директора фірми Олександр Дмитренко повідомив нам, що з 1 січня 2018 року Новомосковськ повністю перейшов на аутсорсингову систему харчування в школах. Тобто, з керівництва навчальних закладів знятого функції організації харчування, і директор школи з педагогами відтепер займаються виключно організацією навчально-виховного процесу. Організаційні і технологічні питання шкільного харчування взяла на себе компанія, яка представила на тендер найпривабливішу цінову позицію за розроблене управлінням освіти меню.

           За словами Олександра Дмитренка, у половині шкіл міста донедавна діяла, так би мовити,” радянська” система шкільного харчування, коли все було на плечах керівництва шкіл. Цю систему в місті одного разу вже ліквідували- ще 8 років тому, оскільки вона створювала численні корупційні ризики. Але потім, при мері Морозі цю систему відродили. Погано це чи добре, час покаже. Як повідомив заступник директора” Контракт Продрезерв 5″, тепер на їх фірму лягли обов’язки з оновлення застарілого технологічного обладнання, холодильників, посуду, столового приладдя, ремонту харчоблоків. Приєднання ще 9 шкіл до аутсорсингу перекладає на його фірму також і оплату додаткових витрат харчоблоків- на електроенергію( плюс 400 тис. грн. на рік) та воду( ще плюс 340 тисяч). Всі витрати раніше оплачували з бюджету міста, тому в калькуляцію меню вони не включалися. Тепер же, наприклад, до вартості кожного меню, яке оберуть батьки, будуть вимушено добавлені 3 грн. на комунальні послуги.

Так депутати зекономили бюджетні кошти.

Картинки по запросу сессия на хлебозаводе новомосковск украина

        Стосовно відмови фінансувати з бюджету шкільні сніданки учнів молодших класів, то Олександр Дмитренко зауважив, що така практика вже застосовується в деяких містах України, наприклад, з 2017 року вона запроваджена у Павлограді. Бюджетом ” закривають” лише найбільш соціально незахищені категорії дітей.

Зрозуміло, що бюджет не гумовий, на”латання” всіх грошей ніколи не вистачить. Але мова йде про пріоритети, про першочергові потреби людей. Особливо якщо покласти на шальки терезів з одного боку- дитячі обіди, а з іншого- відверте розкрадання бюджетних грошей через усілякі ремонти- доріг, шкіл, садочків, площ.

Тай не клеїться якось таке відношення до дітей з бадьорими звітами наших чиновників: мовляв, річний план власних доходів бюджету міста Новомосковська на 2017рік непросто виконали, а навіть на третину перевиконано!

 Тоді де гроші, Зін?

А з приводу пріоритетів для витрачання грошей пригадується сумний анекдот:

– Тату, на горілку ціну підняли, ти тепер будеш менше пити!

– Та ні, синку, це ти будеш менше їсти…

 

Ось і з чиновниками так: апетити” смотрящих” за новомосковськом не зменшилися, менше красти не стали- тож менше їстимуть дійти…