Слуга корупції. Слідчий-корупціонер на службі у державних злочинців

Слідчий Дмитро Любезніков отримав нове політичне замовлення від АП: усунути американського інвестора, власника Житомирської кондитерської фабрики Ігоря Бойка

Політики часто говорять, що корупція знищує нашу країну. Саме через корупцію ми вже багато років є однією з найбідніших країн Європи. Змінюється влада, прізвища президентів, склади парламенту, але незмінною залишається корупційна система, яка щоразу служить новим господарям.

Незмінними залишаються й непомітні виконавці корупційних схем та злочинних замовлень. Вони вірно служать кожному новому господарю.

Після Революції Гідності в Україні начебто пройшла люстрація та переатестація співробітників поліції. Але насправді це лише дві красиві назви. Слідчі та прокурори, які відкривали замовні кримінальні справи і чинили тиск на громадян та бізнес, лишились тими ж самими.

Серед них трапляються навіть доволі легендарні у своїх корупційних колах особистості. Одним з таких є Дмитро Любезніков. Офіційно він займає посаду старшого слідчого з особливо важливих справ Головного слідчого управління Національної поліції.

Насправді ж очолювану Любезніковим групу слідчих та оперативників можна назвати Департаментом боротьби з іноземними інвесторами. Адже він та його колеги роблять усе можливе, щоб всі іноземні інвестори точно знали – Україну треба обходити десятою дорогою. А вкладати сюди гроші просто небезпечно для життя.

Дмитро Любезніков – учень та вірний послідовник легенди корупції в МВС Григорія Мамки. Ще за часів Януковича, коли Григорій Мамка був заступником начальника Головного слідчого управління МВС, Любезніков брав участь у багатьох схемах Мамки щодо рейдерських захоплень та тиску на бізнес.

Георгій Мамка спеціалізувався на замовних справах, знищенні бізнесу конкурентів та рейдерських захопленнях шляхом тиску з боку слідства. Молодий та успішний слідчий Любезніков задіяний у багатьох резонансних кримінальних справах, які курував Мамка.

Так, улітку 2015-го журналісти програми «Слідство.Інфо» розкрили схему вимагання хабарів з підприємців, організовану Григорієм Мамкою. Суть схеми зводилась до того, що слідчі Головного слідчого управління безпідставно відкривали кримінальні провадження та надсилали на митницю так звані листи-орієнтування з вимогою до митників щодо блокування товарів на митниці та непроведення розмитнення.

Такі дії слідчих призводили до умисного затягування процесу розмитнення товарів та завдавали бізнесменам шалені збитки. Але цю проблему можна було легко вирішити – потрібно було просто заплатити за відкликання листа слідчого.

У результаті журналістського розслідування виявлено, що такі листи-орієнтування підписував та направляв до митниці і слідчий Дмитро Любезніков. До рук журналістів потрапили десятки листів за підписом Любезнікова, які після сплати бізнесменами хабара були ним відкликані.

Розслідування набуло такого гучного суспільного розголосу, що під тиском громадськості Мамку було звільнено з поліції. Проте його вихованець Дмитро Любезніков продовжив робити успішну кар’єру на корупційній ниві.

Весною 2014 року правоохоронці почали розслідувати діяльність колишнього голови Національного агентства з інвестицій Владислава Каськіва. Як повідомляла прес-служба Нацполіції, Каськіва звинувачували у розкраданні державних коштів на суму понад 2 мільярди гривень.

Любезніков настільки слухняний та зручний слідчий для особливих замовлень можновладців, що на його особисте незаконне збагачення закривають очі усі антикорупційні органи країни.

Одним із головних свідків у цій справі міг би стати бізнесмен Олександр Ногачевський, підприємства якого мали підписаний меморандум про співпрацю з Нацагентством, очолюваним Каськівим. Ногачевський публічно заявив, що готовий розказати слідству все, що знає про незаконну діяльність Каськіва. І ось тут у підприємця почались справжні проблеми. Поліція провела обшуки на всіх підприємствах Ногачевського, виконуючи постанову слідчого Дмитра Любезнікова.

По суті, поліція взяла участь у рейдерському захопленні підприємств Олександра Ногачевського. Майно бізнесмена за рішенням слідчого Любезнікова було передано фірмі Владислава Каськіва. Наразі Ногачевський отримав притулок в Іспанії, довівши владі цієї країни, що на батьківщині його переслідують незаконно. Його бізнес в Україні фактично знищено руками слідчого поліції Дмитра Любезнікова.

Слідчий Любезніков отримав замовлення знищити бізнес Ногачевського і його самого. За короткий проміжок часу на життя бізнесмена було скоєно кілька замахів. Слідчі Нацполіції навіть не приховували, що отримали наказ на знищення Ногачевського.

Бізнесмен публічно заявляє, що саме Дмитро Любезніков виконував замовну справу проти нього, і припускає, що саме Любезніков стоїть за організацією замахів на його життя.

Під час розслідування багато людей говорили нам одне й те ж: Любезніков – «чистий заказушник», усі справи, якими він займається, замовні, а методи його слідчої групи повністю протизаконні.

З цим згоден і колишній заступник Генерального прокурора Віталій Касько. У розмові з нашими журналістами Касько підтвердив, що саме Любезніков вів замовну кримінальну справу проти нього.

Міжнародні організації визнали справу проти Віталія Каська сфальсифікованою та політично вмотивованою. Проте й цього разу слідчий Любезніков не поніс покарання за порушення закону, адже виконував замовлення аж із Адміністрації президента.

Любезніков настільки слухняний та зручний слідчий для особливих замовлень можновладців, що на його особисте незаконне збагачення закривають очі усі антикорупційні органи країни. Ні НАБУ, ні прокуратуру, ні Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції не турбують розбіжності в декларації слідчого і його реальний спосіб життя.

Нікого не хвилює, що Дмитро Любезніков їздить на автомобілі, який не вказаний у його декларації, і вартість якого становить близько п’ятдесяти тисяч доларів. Звідки в нього таке дороге авто, Mazda CX-9, не може пояснити і сам Любезніков.

До того ж в декларації старшого слідчого з особливо важливих справ не вказано дохід, який приносить ветеринарна клініка його дружини Юлії. Згідно з декларацією за два останні роки Юлія Любезнікова отримувала лише допомогу з народження дитини й ані копійки прибутку від своєї клініки «ВетПро». І це при тому, що зазначена ветеринарна клініка не з дешевих. У ході нашого журналістського розслідування виявилось, що клініка дружини слідчого Любезнікова користується неабиякою популярністю та заробляє чималі гроші.

Добре, що жоден антикорупційний орган не пов’язав дохід клініки «ВетПро» з неофіційними прибутками чоловіка господарки ветеринарного закладу. Таким чином спокійно спати можуть усі – і вилікувані тваринки, і слідчий Любезніков.

Спокій для Дмитра зараз – головне, адже він зайнятий черговим і дуже серйозним замовленням. Цього разу замовили американського інвестора, власника Житомирської кондитерської фабрики Ігоря Бойка.

Іноземний інвестор подав до Міжнародного арбітражу позов до України через захоплення його власності та експропріацію кондитерської фабрики. Вочевидь, Мін`юсту немає чим пояснити у міжнародному суді таке дикунське позбавлення іноземного бізнесмена приватної власності. А тому вже наступного дня після подання позову слідча група Дмитра Любезнікова розпочинає кримінальне переслідування бізнесмена.

По-перше, Любезнікову довелось незаконно відкрити кримінальну справу. Для цього слідчий дивним чином виділяє нову кримінальну справу з уже існуючої – про рейдерське захоплення кондитерської фабрики, в якому Ігоря Бойка визнано судом потерпілим. Майже два роки Любезніков саботував розслідування розбійного нападу та захоплення фабрики, а зараз перетворив потерпілого на підозрюваного.

Фабрика Бойка настільки потрібна корпорації «Рошен», що слідчий Любезніков отримав наказ фізично знищити його.

Підстава для нової справи – покази колишнього директора кондитерської фабрики Євгена Гамова. Тиском та залякуваннями чоловіка змусили зізнатися у злочині, якого він не скоював, та дати неправдиві покази проти Ігоря Бойка.

Поліція з метою тиску проводить незаконні обшуки в помешканні та офісі бізнесмена. У квартирі, де мешкають Бойко з дружиною – обоє громадяни Сполучених Штатів Америки, виламують двері без присутності адвокатів та представників консульства США. Порушуючи закон, обшукують усю офісну будівлю, в якій знаходиться офіс Бойка, навіть сусідні фірми, які не мають жодного стосунку до кримінальної справи.

Замовна справа, якою керує слідчий Дмитро Любезніков, має одну-єдину мету – змусити іноземного інвестора відмовитись від позову в Міжнародному арбітражі. Це означає – просто подарувати свою фабрику Петру Порошенку.

У Ігоря Бойка лише одне пояснення такого тиску всієї державної машини. Його фабрика займала третє місце на кондитерському ринку України і фактично була одним з основних конкурентів корпорації «Рошен» Петра Порошенка. Тому й не дивно, що у виконанні замовної справи Любезнікову сприяють усі – від суддів до прокурорів. Адже він знову, як і у випадку з Віталієм Каськом, виконує замовлення самого президента.

За нерозслідування справи про захоплення майна фабрики та підробку документів на самого Любезнікова відкрито кримінальну справу. Але чого боятися талановитому слідчому, коли в нього така «криша»? Можна сказати – президентська. Й певно, цей непомітний слуга корупції, як завжди, пообіцяв своїм замовникам відпрацювати американського бізнесмена до кінця.

Так, 1 грудня Печерський районний суд прийняв ухвалу про двохмісячний арешт Ігоря Бойка. Не дивлячись на недоведеність необхідності арешту, суддя, який співпрацював з терористами ЛНР, прийняв рішення про арешт бізнесмена. Усім присутнім в залі суду очевидно, що процес повністю замовний, а суд перетворили на політичне шоу.

Після рішення Печерського районного суду Бойка взяли під варту співробітники Печерського управління поліції. Як заявили поліцейські, американського громадянина доставлять до СІЗО. Проте машина з незаконно затриманим бізнесменом зникла на кілька годин.

У Печерському управлінні поліції не могли пояснити адвокатам Бойка, де знаходиться їхній підзахисний. Пенітенціарна служба повідомила, що не прийняла доставленого Бойка до Лук’янівського СІЗО, оскільки він мав явні сліди побиття. Побиттям іноземного інвестора по телефону керував безпосередньо слідчий Дмитро Любезніков.

Лише через кілька годин пошуку адвокатам вдалося знайти побитого Ігоря Бойка в лікарні швидкої допомоги. Поліцейські, які його конвоювали, намагались домовитися з черговим лікарем, щоб той не фіксував сліди побиття та стан іноземного бізнесмена. Спецпризначенці зі зброєю оточили заарештованого і тривалий час не давали доступу адвокатам та перешкоджали журналістам.

Очевидно – фабрика Бойка настільки потрібна корпорації «Рошен», що слідчий Любезніков отримав наказ фізично знищити громадянина США. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://ua1.com.ua/publications/sluga-korupciji-slidchiy-korupcioner-na-sluzhbi-u-derzhavnih-zlochinciv-37589.html