Як же Новомосковськ переживе зими

На гоп-стоп місцеві чиновники місто не взяли, перевести Новомосковськ на?автономне опалення без попередніх технічних і економічних розрахунків, слава Богу, їм не вдалося. Що б із цього в результаті вийшло, страшно навіть уявити. Не дуже хочеться повторення минулорічних шокових проблем нікопольців.
Зрозуміло, що наспіх створені фірми і фірмочки зі встановлення електроопалення очікуваних швидких грошей не принесли.

І це декого дуже нервує.

        Але протести населення такому цинічному “зґвалтуванню” зробили свою справу – у виконкомі нарешті народився документ, показати який жителі вимагали від влади ще з весни, коли з виконкому стався витік інформації про те, що керманичі міста надумали ліквідувати три котельні. Тож новонароджений документ – план відмови міста від централізованого опалення. Відповідну Програму щойно розробили в управлінні ЖКГ, розрахована вона на три роки, до кінця 2019 р., і розбита на два етапи. Що передбачають ці етапи?

І етап (у 2017 році):
– заміна внутрішньобудинкових електричних мереж у будинках, які підключені до котелень по вул. Спаській,8А, В.Ковалівка,16А, Сучкова,103А. Орієнтовна вартість робіт – 5,5 млн.грн.;
– розрахунки потужності внутрішньобудинкових газових мереж. Вартість – 200 тис.грн.;
– забезпечення приладами індивідуального опалення квартир малозабезпечених сімей. Вартість – 38 млн.грн.;
– проведення робіт з утеплення житлових будинків;
– розробка проектної документації по переведенню на автономне опалення об`єктів бюджетної сфери, які споживають тепло від трьох зазначених вище котелень. Вартість – 200 тис.грн.
ІІ етап (2018-2019 рр.):
– припинення функціонування котелень по вул.Спаській,8А, В.Ковалівці,16А, Сучкова,103А, М.Головка,28А, Сучкова,29А, Толстого,141А та сел.Новотроїцьке;
– заміна внутрішньобудинкових електричних мереж. Вартість – 42 млн.грн.;
– розрахунки внутрішньобудинкових газових мереж. Вартість – 670 тис.грн.;
– забезпечення приладами індивідуального опалення квартир малозабезпечених сімей. Вартість – 74 млн.грн.;
– утеплення житлових будинків;
– переведення на автономне опалення об`єктів бюджетної сфери;
– можливе виділення Дніпрообленерго коштів на інвестиційну програму з реконструкції зовнішніх електричних мереж (на реалізацію даного проекту потрібно не менше 3-х років та 750 млн.грн.)
Проте, деякі додатки до цієї Програми суперечать вище переліченим етапам. Так, в паспорті Програми читаємо:
“- переведення житлового фонду на автономне опалення: 2017р. – 5 будинків, 2018р. – 203 буд., 2019р. – 0;
– переведення на автономне опалення об’єктів бюджетної сфери: 2017р. – 3, 2018р. – 43, 2019р. – 0″.
А в переліку завдань і заходів Програми значиться, що будівництво (можливе будівництво – ред.) електричної підстанції потужністю 150 МВт у Новомосковську триватиме до 2019 року включно. Як же місто переживе дві зими? І якщо з прийдешньою зимою ще більш-менш зрозуміло (ініціатори автономки зараз принишкли,  то що чекати жителям багатоповерхівок наступного опалювального сезону?

Тоді форсованого переходу на “дуйчики” не уникнути…

           Не секрет, що в теплопостачанні міста є величезні проблеми, які не вирішувалися не роками, а десятиліттями. Хто їх повинен вирішувати? Відповідь однозначна: міська влада, бо комунальне підприємство “Новомосковськтеплоенерго” створене рішенням міської влади, і саме вона несе повну відповідальність за його стан і результати роботи. Натомість посадовці завжди знаходили більш актуальні об’єкти, на які спрямовували бюджетні кошти, а на тепломережі ніколи не вистачало. Ось і зараз у Новомосковську, на думку влади, найбільша проблема – це ремонт центральної площі за 80 мільйонів. Але це так, ліричний відступ…
Які ж проблеми існують у тепловиків? Передусім це зношене на 85% обладнання, його низький коефіцієнт корисної дії, аварійний стан внутрішньобудинкових мереж, незадовільна теплоізоляція, тощо. Тариф на тепло є непідйомним для більшості мешканців міста, тому на сьогодні борги населення складають понад 14 млн.грн., а загальна заборгованість КП “Новомосковськтеплоенерго” складає перед НАК “Нафтогаз України” – 34 млн.грн., крім того, перед іншими підприємствами – близько 6 млн.грн.
У той же час КП “Новомосковськтеплоенерго” з 2005 року знаходиться в податковому арешті, а з 1 січня 2014 року заблоковані всі його рахунки. Рік тому виконавчою службою описано та накладено арешт на все нерухоме майно підприємства з метою його продажу в рахунок погашення боргу перед НАК “Нафтогаз України”. А влітку цього року відкрите нове судове провадження у справі щодо банкрутства “Новомосковськтеплоенерго” за позовом ДК “Газ України”.
Для початку нинішнього опалювального сезону міська влада повинна сплатити згідно графіка реструктуризація боргу перед НАК “Нафтогаз України” суму у 3 млн. 570 тисяч грн.
На такому фоні перехід на автономне опалення дійсно є одним із виходів з глухого кута. Але питання стоїть по-іншому: зробити це виважено, з помислами про людей, а не про приватні доходи.
Крім того, треба враховувати, що через припинення централізованого теплопостачання в багатоповерхівках виникнуть і нові проблеми.
Насамперед загроза замерзання водопровідних та каналізаційних мереж у підвалах, бо труби тепломереж там уже не грітимуть. Що робити? Про це поки що мовчать.

       А навіщо озвучувати: внутрішньобудинкові мережі – це буде головна біль мешканців, а не влади.
Цікавим чином жителів новомосковських багатоповерхівок хочуть “стимулювати” до переходу на автономку. Маленький приклад. Як сказано в проекті “Програми децентралізації теплопостачання в місті Новомосковську”, виконком планує проведення опитувань населення, які споживають послуги централізованого теплопостачання. Що вони хочуть почути від людей про якість тепла в квартирах, якщо місяць тому в терміновому порядку на вході тепломереж в будинки тепловики поставили так звані “шайби”, які звузили протікання рідини в трубах (за свідченнями деяких голів будинкових комітетів – звузили більш ніж удвічі)! Звичайно, що мерзнути не захоче ніхто, кожен на “дуйчики” і на автономне обладнання згодиться віддати останню копійку.

 

 

Так звані “шайби”, які звузили протікання аоди в трубах. А оплату будуть нараховувати як за повноцінне опалення!

 

http://nasamari.dp.ua/uploads/2017/10/20170927_1834521.jpg

http://nasamari.dp.ua/uploads/2017/10/20170927_1834551.jpg

           Зауважимо, що в Програмі децентралізації сказано й наступне: “Соціально незахищеним верстам населення можливе надання допомоги для реалізації таких проектів”. Ключове слово – “можливе”, тобто, ніхто нічого не обіцяє. І ніхто досі нічого не допомагає, як це було в інших містах, що переходили на автономку. Хоча міська влада нам твердить, що Новомосковськ процвітає і планові надходження в бюджет значно перевиконуються. У той же час, у проект рішення сесії з цього питання включили пункт:
“Доручити в.о. міського голови, секретарю міської ради Горошко С.Г. звернутися до Кабінету Міністрів України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Дніпропетровської обласної ради, голови обласної державної адміністрації з метою виділення фінансування на реалізацію програми децентралізації теплопостачання в м. Новомосковську в частині забезпечення приладами індивідуального опалення малозабезпечених сімей та закладів соціальної сфери”.
Тож не зовсім зрозуміло, чи є у Новомосковська гроші, чи вже всі “розпиляли” на хлібозаводі.
Чи можна серйозно сприймати ці плани, викладені в Програмі децентралізації? 2017-й рік уже завершується. Що із запланованого в цьому році буде зроблено?

       Отже, це більше нагадує план для плану, щоб відчитатися перед обласним керівництвом, що він є. А попри це, місцеві ділки з депутатськими мандатами все рівно гнутимуть свою лінію. І стогін людський їм не перешкода, бо, на їх думку (і про це ми вже писали), у Новомосковську 80% населення – приховані мільйонери, тож усі витрати “потягнуть”.

 

Як зазначені плани реалізовуватимуться на практиці, ми будемо систематично інформувати наших читачів.