Депутатский “оберіг” В. Нестеренко. Список парламентарів, які ховають бізнес у власних приймальнях!

Народні депутати влаштовують свої приймальні в офісах власних чи дружніх бізнес-структур, захищаючи їх від правоохоронних та контрольних органів.

64_main

«Главком» отримав у своє розпорядження список приймалень народних депутатів та їхніх адрес, сформований Верховною Радою. Список виявився досить коротким – у ньому зазначені офіси лише півсотні з 435 парламентарів. Усі інші або не мають приміщення для зустрічей із виборцями, або схильні не «світити» їх.

У парламенті уточнили, що закон про статус народного депутата не зобов’язує нардепів декларувати свої приймальні.

Отриманий «Главкомом» перелік базується на інформації від бухгалтерії Апарату Верховної Ради, яка оплачує оренду офісів для деяких парламентарів, а також на інформації від самих нардепів, що згодились надати канцелярії законодавчого органу відповідні дані.

Отже, список приймалень народних депутатів містить дві частини:

1)     перелік депутатських офісів, що фінансує держава;

2)     приймальні, які депутати оплачують із власної кишені й про які депутати надали парламенту інформацію.

Довідка

Нормами витрат на одного народного депутата передбачено 2000 гривень на рік для відшкодування витрат на оплату утримання приміщень у виборчих округах для прийому народними депутатами України громадян. Депутати також можуть розміщувати приймальні за власний кошт.

Як з’ясувалось, не всі парламентарі вішають на двері «свідоцтво» про свій статус заради спілкування з електоратом. Деякі з них у такий спосіб захищають власний бізнес чи бізнес своїх добрих знайомих від обшуків та перевірок правоохоронними чи контрольними органами.

Список парламентарів, які зареєстрували свої приймальні

Найбільш показовий приклад – офіс на вул. Хрещатик 27б, прикрашений вивіскою «Приймальня народного депутата Олександра Онищенка». Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України вважає скандально відомого бізнесмена та депутата «Волі народу» причетним до розкрадання коштів на 3 млрд гривень на газових оборудках.

Відповідно до інформації з кримінального провадження (можна ознайомитись у Єдиному реєстрі судових рішень), «за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 27б, у приміщенні під вивіскою «Приймальня народного депутата Олександра Онищенка» … фактично розміщено офіси підконтрольних злочинній організації суб’єктів господарювання – «Надра Геоцентр», «Фірма Хас», «Карпатнадраінвест», «Газтранспроект».

У березні за вказаною адресою відбулись обшуки в рамках розслідування кримінальної справи, хоча Верховна Рада зняла недоторканність, а також дала згоду на затримання й арешт Онищенка лише в червні. Поспіх детективів НАБУ тепер використовують адвокати підозрюваних, стверджуючи в судах: «ухвала про надання дозволу на проведення обшуку від 18.02.2016 року не давала дозволу на проведення обшуку в службовому приміщенні народного депутата». Згодом цей факт може стати причиною невизнання судом доказів скоєння злочину, які були здобуті під час зазначених слідчих дій.

Дійсно, відповідно до ч. 2 ст. 27 закону «Про статус народного депутата»: «обшук, затримання народного депутата чи огляд особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення народного депутата, а також порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції… допускаються лише у разі, коли Верховною Радою надано згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо».

Не виключено, що саме на такий «оберіг» від непроханих гостей розраховував інший потужний бізнесмен і депутат від «Опоблоку» Вадим Новинський, коли розміщував у власному бізнес-офісі табличку «Громадська приймальня народного депутата». Раніше він повідомив Верховну Раду, що його приймальня розташована за адресою: Київ, вул. Ігорівська, 7а. «За збігом обставин» саме там розміщено офіс головного активу Новинського – групи «Смарт-холдинг». Депутат й справді має там свій кабінет, проте, хотілося б побачити виборців, яким мільярдер допомагав у побутових чи інших питаннях в цій приймальні.

Чи допоможе вивіска самому Новинському, може стати відомо вже найближчим часом. Адже варто нагадати, що наприкінці минулого тижня відбулись обшуки на кількох підприємствах «Смарт-холдингу» в рамках кримінальної справи про фінансування тероризму. «Представники СБУ, прикриваючись сумнівними рішеннями судів, зайшли в офіси підприємств (у Херсоні – ред.), заявляючи, що їхня мета – вивчення питання про нібито «причетність підприємств холдингу до фінансування тероризму», – ішлося в повідомленні прес-служби групи. Своєю чергою, власник бізнесу – Новинський – назвав обшуки «бандітскім бєспрєдєлом». На ці закиди генпрокурор Юрій Луценко вже порадив Новинському «зосередитися на покаянні». «Я знаю, про що говорю, і знаю, що він знає, про що я говорю. Осінь скоро», – загадково натякнув чи, можливо, висловив погрозу Луценко.

Олег Лаврик, народний депутат від «Самопомочі», розмістив свій офіс за адресою м. Львів, вул. Сахарова, 42. Це місце розташування офісу компанії «Промбудприлад», у якій Лаврик до кінця 2014-го року обіймав посаду голови наглядової ради. Громадську приймальню в будівлі підконтрольної фірми – «Дніпромлин» (Дніпро) – має й інший народний депутат – Вадим Нестеренко («Блок Петра Порошенка»).

Разом із тим, список приймалень, наданий Апаратом ВР, може свідчити не лише про намагання депутатів захистити власний бізнес. Приклад б’ютівця Андрія Кожем’якіна, голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, вказує й на іншу тенденцію: «диво-вивіска» може оберігати й інших людей.

Так, відповідно до переліку депутатських офісів, у киянина Кожем’якіна є дві приймальні… в Одесі та жодної у столиці. Одна з них розташована за адресою: Одеса, вул. Гоголя,7, кв. 15-а. Тут також прописана фірма «Берег-авто», а її власник Сергій Соколюк – колишній помічник екс-депутата від БЮТу та одного з найбагатших одеситів Олега Радковського. Останній є першим заступникомголови Одеської облради (фракція «Батьківщина») та разом із компаньйоном володіє групою компаній «Берег груп». У другій половині нульових Радковський працював народним депутатом від БЮТу, а у до Майдану – помічником на громадських засадах «б’ютівця» Андрія Кожем’якіна. Можливо, саме в цей останній період, під час правління Віктора Януковича, близькому до Радковського бізнесу знадобилася табличка депутатської приймальні Кожем’якіна.

У «чарівної» вивіски з надписом «приймальня народного депутата» можуть бути й інші приклади застосування. Так, відповідно до Єдиного реєстру судових рішень, колишній голова правління Комітету виборців України, депутат від «БПП» Олександр Черненко «відкрив» свою приймальню у квартирі, мешканець якої підлягає примусовому виселенню. Виконавче провадження було розпочате три роки тому, а приймальню в цьому житлі Черненко розмістив близько року назад, що мало вплив на судову тяганину. Слід також зауважити, що цю приймальню не відображено у наданому Апаратом Верховної Ради переліку.

Федір Орищук, «Главком»

Цей факт підтверджує припущення, що певна кількість депутатів схильні не афішувати дані про розміщення власних «офісів».