Кінець великого почину

Звістка про бунт, який учинили бюжетники проти чинної влади Новомосковського району, миттю облетіла область. Вчителі і вихователі, а також медики ослухалися місцевих «вождів», котрі хотіли організувати їх на суботники з благоустрою — в кращих традиціях комуністичного минулого.

ДЛЯ РОЗУМІННЯ причини, через яку сільська інтелігенція цього району наважилася кинути виклик владі, маємо пояснити суттєвий момент. Після минулих парламентських виборів, коли «регіонали» зазнали тут фіаско, у Новомосковську сталося щось дивовижне і незбагненне.

Райадміністрацію мав очолити досвідчений аграрник і авторитетний чоловік, але подані на нього документи… загубилися в Адміністрації Президента. Як крізь землю провалилися. Тим часом у кріслі голови РДА неждано-негадано опинилась не шанована селянами особа. Ні для кого не секрет, що «самозванець» — Павло Селіхов — висуванець учорашнього відданого «регіонала» Олександра Вілкула. А нині перебіг до Блоку Петра Порошенка. Проте люди все бачать: не приносить перекинчик політичних дивідендів БПП в окремо взятому районі, зате шкоди — під саму зав’язку.

Із настанням тепла голова РДА видав дуже оригінальне розпорядження. А саме за №90/0/328-16 «Про благоустрій населених пунктів та приведення у належний стан дорожнього господарства району». Всюди ретельно прибрати, вимести та вичистити — справа, звісно, корисна і потрібна. Однак, як ви вже, певно, зрозуміли, районний очільник забажав це зробити у вигляді цілої серії традиційних колись ленінських комуністичних суботників. Пригадуєте, старше покоління вивчало статтю Леніна «Великий почин»? Згідно з ученням марксистів, народ мав безоплатно працювати та ще й співати при цьому революційні пісні, оформляти «пролетарські» транспаранти, чим засвідчувати непорушну єдність членів партії і безпартійних… Проти цього й повстали ще недавно покірні педагоги, медики та «бійці ідеологічного фронту». Хоча б із тієї причини, чому вони мусять не день і не два, а довго й уперто на дурничку трудитись, у той час як невідомо чим займаються комунальні служби? Скільки можна? Восени бюджетників примушували вигрібати опале листя і бур’яни на пустирях, взимку сніг прибирати… Влада ж ніби лише рекомендує, але звіт — обов’язковий. Для гарантії — з фотоілюстраціями. Щоб, значить, не схитрували. Самі ж чиновники виходити на суботники не квапляться, як і очолювати трудові маси на місцях задля виконання своїх же рекомендацій з безоплатного прибирання сміття.

А тут іще хвиля так званої декомунації. Тож люд і вирішив: декомунізація — так по-справжньому! Які в лиху годину суботники, коли це — пережиток комуністичної епохи!

До речі, обком профспілки працівників культури став на бік протестантів. Його голова Анатолій Яловий прямо заявив: досить сприймати народ за рабів!

— Відкрийте Конституцію України, — пояснив Анатолій Володимирович, — і знайдіть у ній 43-тю статтю — вона забороняє примусову працю. А Закон «Про освіту», зі свого боку, забороняє відривати педагогів од виконання ними своїх професійних обов’язків.

Розголосу події обком профспілки працівників культури посприяв не випадково. Там вважають, що гучний резонанс допоможе позбавити бажання нинішніх владців брати на озброєння вчорашні традиції. Ну зовсім ні в які ворота не лізе ідея «Великого почину».

Микола ЯСЕНЬ