«Міжнародна амністія» вказує на порушення прав українців та безкарність міліції

Лондон – Правозахисна організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International) заявляє, що українці потерпають від тортур, знущань і несправедливих затримань міліцією. Водночас, за твердженням правозахисників, причетні до порушень посадовці часто залишаються безкарними.

У новому звіті організації також йдеться про порушення прав біженців, шукачів притулку і про незахищеність представників сексуальних меншин в Україні, яким загрожують утиски та насильство.

Сирія залишається у центрі уваги «Міжнародної амністії», яка повідомляє, що близько 4 мільйонів людей в тій країні в результаті конфлікту змушені рятуватися втечею зі своїх осель. Майже півтора мільйона сирійців стали біженцями, подавшись у сусідні країни.

Правозахисники застерігають, що сучасний світ стає щораз більш небезпечним для шукачів притулку й мігрантів.

Разом з іншими державами окремо зазнає критики Україна, яка, за твердженням організації, «…і далі порушувала міжнародні зобов’язання щодо захисту прав людини відповідно до Конвенції ООН про біженців, оскільки задовольняла вимоги про екстрадицію втікачів навіть у випадках, коли вони мали визнаний статус біженців чи шукачів притулку».

Серед прикладів таких порушень названо видачу до Узбекистану Руслана Сулейманова та викрадення у Києві російського опозиційного активіста Леоніда Развозжаєва, який згодом опинився в руках російських урядових органів.

«Світ стає щораз більш небезпечним для біженців, мігрантів і взагалі людей, які полишили свої домівки. Це найбільш уразливі люди у світі. Тому міжнародна спільнота і політичні лідери повинні усвідомити свою частку відповідальності, щоб захистити права тих мільйонів людей», – каже генеральний секретар «Міжнародної амністії» Саліл Шетті.

Тортури в Україні

«Міжнародна амністія» вказує, що українці мають серйозні проблеми із захистом своїх прав у рідній країні. Йдеться про тортури над затриманими, знущання з боку міліції та досудові ув’язнення підозрюваних.

«Міжнародна амністія» називає позитивним кроком запровадження в Україні нового Кримінально-процесуального кодексу. Проте заступник директора програми «Міжнародної амністії» по Східній Європі та Центральній Азії Давід Діас-Жоґейш вказує на проблеми.

«Попри деякі покращення законодавства, культура залишається та сама. Ми хотіли б, щоб уряд створив спеціальний орган, який би по-справжньому перевіряв міліцію… 2012 року з понад 100 тисяч скарг у прокуратуру на зловживання міліції розслідувано було лише 1%. В результаті були порушені справи проти лише 320 співробітників міліції. Якщо ми маємо систему, яка розслідує лише 1%, то Україна несерйозна, коли заявляє про намагання вирішити проблему тортур і знущань міліції над власними громадянами», – сказав представник «Міжнародної амністії» в інтерв’ю Радіо Свобода.

У новому звіті організації окремо згадано про політично мотивовані досудові ув’язнення колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка далі відбуває в’язничний термін.

Джерело : radiosvoboda.org