Зсуви: лише в одному селищі Донеччини у прірву сповзають 20 будинків (ВІДЕО)

Двадцять приватних будинків можуть опинитися у прірві на Донеччині. У селищі Обрив помешкання людей поступово сповзають у яму через постійні зсуви ґрунту узбережжя Азовського моря. Термінового відселення потребують щонайменше шість родин. Про життя над прірвою – далі у відеосюжеті 5 каналу.Буквально за сім метрів від порогу будинку – прірва. На півтора метри вужчим подвір’я стало після останнього шторму. Така ж ситуація загрожує ще двом десяткам домоволодінь, що можуть піти просто в море.

Місцева мешканка: “Вот это все козыречки. Мы сейчас стоим, тут опасно стоять. Вот накол первый”. Ще торік водою з цього колодязя користувалася вся вулиця, а місяць тому він провалився у прірву. Щодня відстань між будинками й урвищем зменшується. За цю зиму подвір’я людей зменшилося на п’ять метрів. Азовське море з неймовірною швидкістю вимиває піщаний ґрунт.

Лариса Ступак, мешканка селища Обрив: “Вечером один обвал был. Аж трухануло хату. У меня дом хороший. Вечером опять. Думаю, что опять; сижу в хате, а меня вот так всколыхнуло. Выхожу – еще вдоль три метра ушло. Наутро встаю – еще дальше пошло”.

За 20 років зсуви у приморському селищі Обрив зруйнували дві вулиці та цвинтар. Із кожним роком руйнування стають масштабнішими та непередбачуванішими.

Ірина Гучмазова, мешканка селища Обрив: “Опять очередной обвал. Опять мы звоним, опять приезжают, составляется акт. И на этом все останавливается. Нам никто не отвечает, что нам делать дальше. Разбирать свои дома, переносить и начинать стройки”.

Зсуви на узбережжі Азовського моря на Донеччині – не рідкість. Точну причину їхньої активності геологи вказати не беруться. Однак кажуть, що процес можна зупинити за допомогою спеціального укріплення вздовж усього берега.

Андрій Здор, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій Новоазовської районної адміністрації: “Даже если в одном месте пытаться локально укреплять насыпью камней, то тут же начинается размыв в другом месте. Поэтому нужно делать общее укрепление по всей береговой линии. Других вариантов нет”.

Торік у районі вже затвердили проект укріплення берега. На це з дербюджету мали отримати сім мільйонів гривень. Проте кошти перенаправили на боротьбу із зсувами у сусідньому селищі – Безіменному. У райадміністрації кажуть – проситимуть виправити фінансову помилку, бо в Безіменному ситуація не така критична.

Світлана Калиниченко, заступник голови Новоазовської районної адміністрації:“Мы обратились к председателю ОГА для того, чтобы они или изыскали возможность дополнительно внести село Обрыв, или в крайнем случае заменить село Безыменное на село Обрыв”.

Кошти, які надійдуть з бюджету, чиновники обіцяють виділи насамперед на відселення людей із аварійних будинків, а вже потім – на укріплення узбережжя.