Новий уряд формуватиме ПР і «сім’я», – експерт

В Україні не працює принцип професійного призначення урядовців. Натомість має значення лише внутрішній розклад впливів на «сім’ю» президента, а також на Партію регіонів.

Таку думку у коментарі Тиждень.ua висловив директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран.

«У нас критерій «справився чи не справився» для призначення в уряді зараз відіграє навіть не першу роль. Я би сказав, взагалі не відіграє жодної ролі. Тому що у нас зараз призначення в уряді відбувається за принципом близького наближення до «Сім’ї» президента або в крайньому разі «справився чи не справився» перед Партією регіонів», – вважає Таран.

За його словами, зараз також триває боротьба за те, хто зараз більше домовиться з ПР і «сім’єю» президента. «Тому професійний принцип тут не має жодного відношення і, думаю, він не буде застосований взагалі», – зазначив він.

«Якби у нас працював професійний принцип, то у нас би жоден міністр в уряді вже давно не працював, у нас прем’єр-міністр був би вже давно інший», – наголосив експерт, вказуючи на спад економіки, спад промислового виробництва, зменшення залучення інвестицій, скорочення робочих місць.

Експерт підкреслив, що урядовці повинні були публічно оголосити, хто залишається в уряді, а хто йде на роботу в парламент.

Він зазначив, що для урядовців, особливо з донецькою корпоративною культурою, типова практика – писати заяви про відставки без дат, а потім начальник вже будь-коли підпише заяву, і таким чином звільнення працівника відбувається безболісно і спокійно.

Таким чином, за словами експерта, те, що всі урядовці, які обрані до Верховної Ради, написали заяви про відставку, є безперечно технічною процедурою. Однак «звичайно, це є певна перестраховка, вона достатньо незначна, але цей фактор безпечним є».

«Можливо, так було б легше, якби всі міністри написали заяви про відставку, а потім вже в залежності від того, яка буде сформована більшість, з якими кланами більше домовляться, з якими менше, щоби ці зміни відбулися легко», – не виключає Таран.

Нагадаємо, 8 членів чинного уряду включно із прем’єром, які обрані до Верховної Ради, подали президенту Віктору Януковичу заяви про відставку.

Як зазначило високопоставлене джерело в Кабміні, «дехто з тих, хто пішов у парламент, повернуться в уряд, але хто це буде, зараз залежить тільки від однієї людини – Віктора Януковича».

Своєю чергою, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов напередодні заявив, що питання про зміну голови уряду вирішить більшість Верховної Ради нового скликання.

Джерело:

Тиждень.ua