Сьогодні православні християни відзначають Вербну неділю

Вхід Господній у Єрусалим – це одне з 12 головних свят у християнстві. Він є перехідним, відзначається в 6-у неділю Великого посту – за тиждень до Великодня. У 2013 році дата випадає на 28 квітня
У цей день християни згадують, як за 6 днів до Великодня іудеї урочисто вітали прибулого в Єрусалим Христа, зустрічаючи його як месію і чудотворця, бо знали про диво воскресіння Лазаря, скоєне напередодні. Звідси – назва свята «Вхід Господній в Єрусалим».

На віслюку, Ісус Христос в’їхав до Єрусалиму, а люди, які вже знали про те, що напередодні відбулося чудо воскресіння праведного Лазаря, урочисто вітали Ісуса і стелили на його шляху свій власний одяг і зрізані з дерев пальмові гілки.

З такою урочистістю в стародавні часи на Сході зустрічали царів. Це іудейський звичай: правителі, які поверталися з торжеством після перемоги над ворогами, в’їжджали в місто на конях або ослах, а народ зустрічав їх з пальмовими гілками і з квітами.

У 6-е неділю Великого посту прихожани йдуть до храму з гілками рослин. Верба освячується у храмах напередодні, у суботу ввечері на всеношну: після прочитання Євангелія читається 50-й псалом, потім святою водою окроплює гілки. Після цього вони моляться, і парафіяни стоять до кінця служби з вербою та запаленими свічками. Зазвичай окроплення повторюється і в саму Вербну неділю на Літургії. У Вербну неділю за трапезою дозволена риба.