У скільки обходяться мешканцям регіону бюджетні «подарунки» Вілкула?

 Ще наприкінці лютого 2012 року усі регіональні та Павлоградські ЗМІ трубили про щедрий подарунок губернатора Олександра Вілкула жителям Західного Донбасу. Мова йде про придбання для міської лікарні №4 міста Павлоград сучасного комп’ютерного томографу вартістю сім мільйонів гривень. І дарма, що апарат був придбаний за бюджетні кошти, тобто за наші з вами податки, та губернатор не цурався вішати собі медалі на груди за покупку вкрай важливого обладнання.

     Тоді писали, що з введенням в експлуатацію комп’ютерного томографу на базі Павлоградської міської лікарні № 4 своєчасно буде надаватися високотехнологічна діагностична допомога мешканцям міст Павлограда, Тернівка, Першотравенськ, а також Павлоградського, Юріївського, Покровського, Петропавлівського та Межівського районів.
Та що виявилося на ділі? Чи всім по кишені «бюджетні» подарунки пана Вілкула? Мешканці Павлограду та прилеглих територій під час обговорення ходу медичної реформи області згадали і про цей самий томограф, який куплений був начебто під егідою пілотного проекту. Люди обурюються – не всім по кишені послуги придбаної за гроші звичайних людей апаратури. Та лікарі не розгубилися і додали: по-перше, добре, що томограф з’явився; а по-друге, обслідування на цьому апараті, наприклад, у Дніпропетровську коштує щонайменше півтори тисячі гривень, а у нас, мовляв, усього 400 гривень. Залом пішов сміх і коментарі, чи зможе людина із пенсією у 800 гривень дозволити собі таку розкіш? Та медики лишень розвели руками – обслуговування томографу на рік обходиться більш ніж у п’ять мільйонів гривень, тож якось «відбивати» треба, бо бюджетом такі кошти не передбачені!
Тоді стає і зовсім не зрозуміло, в чому ж позитив медичної реформи, якщо всі витрати на обслуговування бюджетних «подарунків» Вілкула знову-таки лягають на плечі звичайних людей? І цікаво, хто наживається на бюджетних грошиках, що виділяються для придбання сучасного медичного обладнання? Чи не комерційні структури, у яких регіон спочатку закуповує дорогу апаратуру, а потім продовжує збирати з людей чималі грошенята, бодай розрахуватися з комерційними структурам за обслуговування раніше придбаного обладнання!