Рейдери і корупціонери біля керма «Держпродспоживслужби» Дніпропетровської області — реалії державного управління в 2021 році

Вже більше п’яти років кожен телеканал, авторитетне видання і поважаючий себе лідер громадської думки твердить про європейські цінності. Але всі європейські цінності безсилі проти нахабних, злодійкуватих корупціонерів і пройдисвітів, яких успішно пропускає сито відбору в держструктури. Як пише видання «Спостерігач», до його редакції  потрапило звернення від Громадської організації, де журналісти побачили порушення діючого Антикорупційного Законодавства людиною, що знаходиться на державній посаді. Йдеться про начальника Головного управління Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів у Дніпропетровській області, Літошко Святослава Володимировича.

                       Трохи довідавшись про фігуранта, журналісти з’ясували, що порушення антикорупційного Законодавства — це дрібниці на тлі його кримінального і адміністративного негативного бекграунду. У 2015 — 2016 роках наш персонаж очолював сумнозвісну обласну «Держсільгоспінспенкцію». Її він успішно довів до повного колапсу. Після чого кинув відомство, залишивши працівників інспекції без зарплати. Яскравою рисою, що характеризує даного «керівника» є те, що при втечі він вивез меблі та зняв навіть розетки. Це не жарти, а реальні відгуки співробітників після втечі Літошко з «Держсільгоспінспенкції». Пізніше  Літошко під час військових дій на Донеччині та Луганську, відкриває бізнес-підприємства в Росії. Питання до діючої влади, яка відхрещується від Росії: багато ви бачили «патріотів», які під час нестабільної ситуації відкривають бізнес в Ростові? Питання риторичне. Але і це ще не все. Отримавши зелене світло і призначення в 2019 році на посаду директора запорізької філії ДП «Центр сертифікації та підтвердження експертизи насіння і садибного матеріалу», Святослав почав з рейдерства врожаю держпідприємств, на чому і попався.

                       Тоді його «застукали» на полях, і красномовно описали очевидці: «Прекрасна спина, розписана тюремними татуюваннями належить новопризначеному директору запорізької філії ДП «Центр сертифікації та підтвердження експертизи насіння і садибного матеріалу» Літошко Святославу». Як з’ясувалося тоді, Святик Літошко — «смотрящій» за Запорізькою філією, і ставленик відомого одіозного рейдера Сахненко Васі, сумно відомого ще з розграбування ДПЗКУ. У мережі інтернет з’являлися матеріали з місця подій: «Сьогодні відбувається цинічний і масштабне захоплення 17.000 га землі ДП і врожаю, який був раніше усіяний, зокрема, у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, і Дніпропетровській областях. Розставляються фунти на керівні посади філій — заважають автоматники з одного ОЗУ з міста Дніпро і відбувається незаконний збір та захоплення врожаю». Після такої багатої історії, Літошко, мабуть за особливі заслуги «підвищують» до посади начальника головного управління «Держпродспожівслужби» в Дніпропетровській області. Що цікаво, стару посаду він передав у спадок своїй дружині. Підкреслюємо — посаду керівника аграрного держпідприємства зайняла дружина Літошко Христина Олексіївна, яка до призначення працювала завгоспом в Дніпропетровській податковій. В цей же час в родині держслужбовців Літошко, чудесним чином з’являється два автомобіля бізнес-класу, і приховані грошові активи, про які йде мова в зверненні Громадської організації, яке потрапило до редакції «Спостерігача». Отримавши досить високу посаду, що називається «по добору», Літошко вирішив не обтяжувати з повідомленням компетентних органів про свою діяльність, нерухомості, корпоративні права, автомобілі і грошові активи.

                         З державного реєстру відомо, що Святик разом зі своєю дружиною екс-завгоспом (якимось чином) володіють 91% літнього табору, також колишній рейдер, а нині держслужбовець є власником і кінцевим бенефіціаром в чотирьох компаніях, що явно суперечить чинному законодавству. Зайняття посади начальника «Держпродспоживслужби» і одночасно володіння ланцюжком компаній дає Літошко можливість використовувати своє становище всупереч інтересам служби, незаконно покращуючи своє фінансове становище. Крім іншого, Святик не вказав наявність ФОП у своєї дружини, наявність автомобілів, а також не відобразив заробітну плату дружини на посаді завгоспа в Дніпропетровській податковій та розміщення грошових коштів на рахунках «Приватбанку». Громадською організацією направлено лист з описом зазначених порушень чинного Законодавства в Дніпропетровську обласну прокуратуру, звідки прокурор відправив відповідний лист Голові Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, Магалецькій Владиславі Валеріївні, а також в НАЗК. Журналістам стало відомо, що сам Літошко тричі отримував листи з прокуратури для надання пояснень щодо фактів порушення антикорупційного законодавства України, але успішно їх проігнорував. До того ж, наближені до фігуранта, розповідають, що його самого листи з прокуратури не особливо турбують, адже у нього «є зв’язки в Генеральній Прокуратурі», і «все вирішено нагорі». Цікаво, хто ж так впевнено протегує Літошко з Генеральної Прокуратури? З огляду на яскраве минуле Святика, можна припустити, що протегують його НЕ порядні законники, а швидше за все такі ж дармоїди з брудною репутацією, які за щасливим для них збігом обставин, потрапили в органи прокуратури.

 

 

 

                  Крім іншого, зараз проходить конкурс на зайняття посади начальника «Держпродспоживслужби», куди Літошко теж подався, щоб не втратити своє місце. 10 червня він пройшов тести, а ось 17 червня у всіх кандидатів планується співбесіда. З огляду на те, що на даний момент Святослав Володимирович ігнорує листи з прокуратури, і в цілому не звертає уваги на свою невідповідність займаній посаді, порушуючи ч.1 та ч.4 ст. 172-6 КУпАП, ми звертаємо увагу компетентних органів на фігуру нашого героя, і акцентуємо увагу Магалецької Владислави Валеріївни на те, що допуск Літошко Святослава Володимировича до участі в конкурсі на зайняття вакантної посади Начальника Головного управління Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, в Дніпропетровській області — поставить під питання її компетентність і неупередженість в лобіюванні на посаду рейдера і корупціонера.