Влада підвищує відразу кілька податків: як це торкнеться кожного

Запропонований урядом законопроєкт №5600 не тільки повинен поповнити держскарбницю на 50 мільярдів гривень, як вважають його автори, а й серйозно вплинути на життя простих українців і цілих галузей економіки.

                  Глава комітету з питань фінансів і податкової політики Верховної Ради, 43-річний Данило Гетманцев (на фото) в інтерв’ю «Телеграфу» запевнив, що законопроект 5600 повинен «усунути невмотивовані податкові пільги». При цьому нардеп наполягає, що «влада не підвищує податки, а приймає непопулярні рішення, прибираючи корупційні пільги». Гетманцев обіцяє, що ефект від таких дій буде помічений через 5-7 років. 

Які саме сюрпризи влада готує через законопроєкт 5600. 

               Пропозиція авторів законопроекта 5600, як ми вже писали, включає обкладення новозбудованого житла податком на додану вартість в 20%. На думку ріелторів, це підніме ціну на нього на 20% і відлякає частину інвесторів від вкладання грошей в будівництво. Пропозиція ж обкладати податком від 5 до 18% продажу другої і третьої квартир протягом року може вивести продаж нерухомості «в тінь», з якої вона почала виходити. Законопроект №5600 може викликати подорожчання всього нового житла в країні на 20-25% і вторинного на 10-15%. Крім ринку нерухомості документ зачіпає інтереси  фермерів, і навіть українців, які отримали 2 гектари землі для ведення особистого селянського господарства. 

                Даний законопроект готує грунт під оподаткування аграріїв, і хоча останні підтримують наміри Кабміну боротися з тіньовою обробкою сільськогосподарських земель, її реалізацію через додатковий податок вони вважають непродуманим рішенням, що вимагає ще часу на доопрацювання. Мабуть, найбільш неприємний сюрприз урядовий законопроект готує любителям пива — тепер пінний напій хочуть обкладати акцизом не за літр виробленого пива, а виходячи з літра спирту, витраченого на виробництво напою.

               Як результат, виробники пива говорять про можливу кризу в галузі і зростання вартості напою для кінцевого виробника до 5 гривень на 1 літрі.