За несвоєчасне повідомлення НАЗК про продаж земельної ділянки чиновник з Дніпра, сплатить штраф

Постановою Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська заступника голови районної у місті Дніпрі ради визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172–6 КУпАП (несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані).

Про це повідомила прес-служба прокуратури Дніпропетровської області.

«Прокуратурою встановлено, що у 2018 році вказаний посадовець здійснив продаж земельної ділянки та у десятиденний строк не повідомив НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції – ред.) про суттєві зміни у майновому стані, чим порушив вимоги Закону України «Про запобігання корупції».

 

 

Суд визнав його винним у вчиненні правопорушення та наклав адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Таке рішення посадовець намагався оскаржити, проте Дніпровський апеляційний суд підтримав позицію прокуратури Дніпропетровської області та залишив постанову суду першої інстанції без змін», – йдеться в повідомленні прокуратури.

«Лица» відшукали відповідні документи у Єдиному держреєстрі судових рішень.

Мова йде про Геращенко Максима Петровича, 26.09.1985 р.н., заступника з 2017 року голови Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі ради з питань діяльності виконавчих органів.

Цікаво, що в деклараціях пана Геращенка земельних ділянок не було вказано. Яким чином і коли він набув дану ділянку – невідомо.

«ОСОБА_1 (Геращенко – ред.) в судовому засіданні заперечив факт вчинення ним правопорушення. Пояснив, що дійсно він був зареєстрованим власником земельної ділянки, що розташована за адресою: АДРЕСА_2, площею 0,0978 га, кадастровий номер 1210100000:09:192:0407. 18 грудня 2018 року він уклав з ОСОБА_3 договір купівлі продажу зазначеної земельної ділянки, за яким він продав останньому земельну ділянку за фактичну суму продажу у розмірі 52.000 грн., яка була розділена на шість часток та виплачувалася рівними частинами протягом грудня 2018-2019 року.

В договорі була вказана сума 132.153 грн. на рівні мінімальної оціночної вартості ділянки, як про це йому порадив ріелтор, але фактично таку суму від покупця він не отримував.

19 березня 2019 року ним була подана декларація про суттєві зміни в майновому стані, в якій він відобразив отримання доходу від відчуження вищевказаної земельної ділянки в розмірі 132.153 грн., тому що з цієї суми були сплачені податки, які нараховувалися до кінця І кварталу 2019 року. Цю ж суму доходу він відобразив і в щорічній декларації за 2018 рік, яку подав 20 березня 2019 року», – йдеться у судовій постанові.

«Надаючи оцінку зазначеному доказу, суд виходить з того, що зміст розписки суперечить змісту нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу земельної ділянки, за п. 5 якого ОСОБА_1 отримав від ОСОБА_3 грошові кошти за земельну ділянку в розмірі саме 132.153 грн. і отримав їх повністю до підписання договору, тобто до 18 грудня 2018 року», – заключив суддя Амур-Нижньодніпровського районного суду міста Дніпропетровська Сенчишин Федір Миронович.

Суд постановив застосувати до службовця адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 2.040 гривень.

Чиновник подав апеляцію, але Дніпровський апеляційний суд залишив її без задоволення:

«ОСОБА_1 18 грудня 2018 року після вчинення у нотаріальній конторі за адресою: м. Дніпро, вул. Князя В.Великого, б. 4 дій щодо продажу земельної ділянки за адресою: м. Дніпро, у районі вул. Академіка Сахарова, був достовірно обізнаний про загальну вартість проданого ним майна, яка становила 132.153 (сто тридцять дві тисячі сто п`ятдесят три) гривні. … Суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про винуватість ОСОБА_1, з чим також погоджується і суд апеляційної інстанції».

Також, чиновника внесли до Єдиного державного реєстру НАЗК осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.