У НОВОМОСКОВСЬКУ РЕКОНСТРУКЦІЯ СТАДІОНУ “МЕТАЛУРГ”: ВСЕ ПО «СХЕМІ» РЕМОНТУ ПЛОЩІ ГЕРОЇВ

Фактично центрального стадіону Новомосковська вже немає – менш ніж за місяць все демонтовано, згорнуто в купи і вивезено – конструкції трибун, газон, асфальт. На цьому місці буде оновлений стадіон.

Ціна питання – майже 200 мільйонів гривень! Який же саме буде стадіон? А ось цього, здається, не уявляють собі не лише жителі міста, а й навіть будівельники.

Що стосується городян, то їх традиційно не інформували про грандіозний проект, на який підуть сплачені ними ж податки. Нічого нового – те саме було і з ремонтом площі Героїв. Чиновники діють за принципом: яке ваше діло, куди ми витрачаємо ваші гроші!

                      Пригадується, що перші ілюстрації з картинками, якою має бути після ремонту площа Героїв, жителі Новомосковська побачили тільки після протестних акцій, пов’язаних з незаконним спилюванням голубих ялин. Наразі триває слідство щодо фінансових махінацій під час ремонту площі. Бо чорти водяться якраз у тихому болоті, там, де чиновники з депутатами приховують від людей інформацію і ховаються самі…

                      Як ми вже повідомляли, підрядником на стадіоні (як і перед цим на площі) виступає скандальна фірма «Стройінвест» – це справжні майстри тихого поглинання сотень мільйонів бюджетних коштів. Звичайно, не без допомоги покровителів, яких чомусь ніхто не чіпає, хоча влада начебто змінилася.

                     

 

 

Денис Островский

 

                     Фінансування ремонту здійснюється з Державного фонду реконструкції та розвитку і частково – з обласного бюджету. Замовник робіт – Департамент капітального будівництва Дніпропетровської обладміністрації, який і провів аукціон, де переміг Стройінвест. По площі було те саме: проводив Департамент – виграв Стройінвест. І це не єдині приклади дружного тандему: за останні 5 років Стройінвест отримав підрядів на 1 мільярд 320 мільйонів, і переважно – від Департаменту!

Вартість ремонтних робіт на стадіоні – 191 млн 327 тис 758 грн, ще 832 тисячі заплачені за проєкт.

                         Зі стадіоном виходить справжня журбинка. Про що можна говорити, коли навіть міських спортивних функціонерів не посвячували в таємні плани ремонту. Новий стадіон начебто повинен бути з футбольним полем і легкоатлетичними біговими доріжками, але, виявляється, ні фахівців-футболістів, ні легкоатлетів ніхто не питав, що їм потрібно. Для кого ж тоді його роблять? Хто і що там напроєктував і чому це тримають у секреті? Невже знову головне – аби побільше грошей загребти?

                      Якраз із коштами впоралися на відмінно – наш стадіон перевершить за вартістю чимало стадіонів, які зараз будуються, і де арени будуть набагато крутіші – Житомир, Херсон, Миколаїв, Нікополь, Полтава, Львів, Рівне, Дніпро – на більшості з них стадіони будуть з підігрівом поля і трибун, готелями для спортсменів і гостей, адміністративними будівлями, будівлями ДЮСШ, фан-зонами, волейбольними і баскетбольними майданчиками, секторами для стрибків у висоту, тенісними кортами, підвісним дахом над трибунами, власними трансформаторними підстанціями для подачі електроенергії і т.д.

                          До речі, організаторів аукціону не зупинило те, що у Стройінвеста аж ніяк не виходить ремонтувати стадіони. Для прикладу: минулого року вони ремонтували стадіон імені Петра Лойка на лівому березі Дніпра, але з задачею не впоралися і, як повідомляють «Наші гроші», у лютому 2019 року договір з ними розірвали. А там, до речі, за 150 млн по плану буде стадіон дійсно європейського рівня – багатофункціональний спортивний комплекс для занять різними видами спорту: повноцінне футбольне поле і одне міні-поле, буде встелена гумова бігова доріжка, тренувальний майданчик для метання ядра площею 192 кв.м, покрита гумою зона розминки площею 1 тис 390 кв.м, сектор для стрибків у висоту, снаряди та обладнання для легкоатлетичних видів спорту та їх суддівства, трибуни будуть розбиті на сектори і розділені перегородками, для захисту від дощу над ними встановлять підвісні стелі, а в зимовий період трибуни будуть опалюватися, буде VIP-трибуна з теплоізоляцією, опаленням і фітобаром, обладнають конференц-зал на 94 місця, інформацію глядачі будуть отримувати з 22 гучномовців і одного інформаційного табло, підсвічувати поле будуть 224 прожектора, в підтрибунних приміщеннях змонтують 18 унітазів, 15 пісуарів і 27 душових, приміщення освітлюватимуться 245 світильниками на світлодіодних лампах, у комплексу буде своя трансформаторна підстанція, буде встановлена армована огорожа на цегляних стовпах висотою до 4 метрів, 69 відеокамер, пожежна і охоронна системи, на території стадіону висадять 44 дерева, 290 кущів, біля стадіону встановлять 8 лавок, 22 урни і 4 питних фонтанчика, на під’їздах до стадіону укладуть 920 кв.м асфальту і 6 тис.кв.м тротуарної плитки.

Ми ж ідемо іншим шляхом: за 200 мільйонів – кіт в мішку. Та ще й враховуючи накатану практику, то Стройінвесту, скоріш за все, як завжди, добавлять в ході робіт ще додатково 50% суми, тож під кінець ремонту його вартість прогнозовано зросте до 300 мільйонів!

                       Жодних подро­биць, навіть найменшої інформації про майбутній вигляд стадіону немає. На обурення користувачів соцмереж з цього приводу директор «Стройінвеста» Островський написав так: «В результате реконструкции, на стадионе будет полноразмерное футбольное поле из натуральной травы, легкоатлетические беговые дорожки с профессиональным резиновым покрытием, зона воркаут и тренажеров».

                       Ось і все, жодної деталізації. А диявол, як відомо, якраз в них і криється. Зазначимо, що категорійність стадіону визначається якраз по тих «дрібничках», про які нам нічого не кажуть – зможемо приймати у себе Лігу Європи чи тільки ігри Перевалу з Воронівкою. З легкоатлетичними змаганнями так само, і перше питання у легкоатлетів: скільки бігових доріжок буде, яка протяжність кола, бо це важливо – до сантиметра! Від цього залежить рівень змагань. Але – мовчок…

 

 

 

 

 

 

                    Безумовно, для міста відремонтований стадіон – це добре. Це дуже добре. Теоретично. Бо одразу виникають сумніви. Наприклад, хто буде вхожим на цей «золотий» стадіон, де газон коштує втричі дорожче, ніж на харківському стадіоні? Хочеться вірити, що і місцеві дітлахи. Але чомусь навіть на нинішньому старенькому стадіоні газон від них берегли. Якщо дітей не пускатимуть, то в чому користь від стадіону? Здаванням в оренду команді «Дніпро»? А ми будемо ходити повз новеньку арену і радіти, що вона у нас просто є.

                       Намагаючись заповнити штучний інформаційний вакуум, ми направили редакційний запит місько­му голові з проханням надати візуалізацію проєкту ремонту. І отримали відповідь: ми не знаємо, знає обласний Департамент ЖКГ. Але ми це вже проходили з площею Героїв – наші посадовці кивають на Департамент ЖКГ, а звідти взагалі не відповідають. Замкнене коло.

                       В очікуванні відповідей на запити доводиться розбиратися з проєктом самостійно. Тож читаємо технічне завдання, опубліковане на майданчику електронних закупівель Прозорро. Із сухих цифр випливає, що під час реконструкції будівельники мають встановити 3532 пластикових сидіння на трибунах, облаштувати натуральний газон, місця для стрибків у довжину, майданчик для воркауту, систему відеоспостереження з 56 відеокамерами, туалет, душ на 15 піддонів, 2 підйомника для інвалідів. В підтрибунних приміщеннях встановлять два баки для води масою 1 т і два запасні баки питної води V=750 л, 11 електроводонагрiвачів (V=300л – 1 шт, 200л – 2 шт, 80 л – 1 шт, решта дрібніші), по стадіону прокладуть електрокабель потужністю до 35 кВ (що видається замалим), навколо поля змонтують 14 прожекторів з лампами потужнiстю 500 Вт.

Все, більше з таблиць нічого дізнатися не вдається, тільки кількість шурупів і цементу. Погодьтесь, для того, щоб отримати уяву про майбутній об’єкт, малувато…

                       Виходить так, що грошей будівельникам відвалили – тепер будуй, що хочеш, на власний розсуд. Не буде народ обурюватись, то зроблять по мінімуму, а будуть хвилювання громадськості, то можуть відщипнути від своєї «маржі» і прибудують ще якийсь турнік. Не забуваючи, звичайно, при внесенні змін в проект добавляти по пару мільйонів і до його вартості.

                        В документації жодного слова не сказано ні про облаштування стадіонного паркінгу, ні про будівництво хоча б якихось залів для занять спортивних секцій. Взагалі паркінг – обов’язкова умова стадіону будь-якого рівня. А у нас стоянка перед стадіоном – приватна, з неї збирає мзду депутат міської ради. Він же додумався і пивбар там втулили – якраз під церквою, де поруч вхід до закладу культури, прохід до дитячого пляжу, дитячий майданчик на площі. Ну все по-нашому, все «по уму»!

                        Тільки уявіть собі, яка була б краса і користь, якби в проект, як це робиться в благополучних містах, включили будівництво спортивного комплексу на 3-4 поверхи. Туди можна було б перенести заняття спортивних клубів, які зараз туляться по підвалах. Та й звільнити той же дитсадок «Сказка», давши місця малюкам. Звести цю будівлю можна було б або на місці нинішньої стоянки, або за стадіоном, в районі пляжного туалету. А за рахунок підведеної каналізації і пляж міг би отримати людську вбиральню, а не нинішню ганьбу. Але ж для цього треба думати не про «маржу», а про потреби городян…

                          При демонтажі, згідно з документами, мають утилізувати (з цим уже майже справилися) всі розібрані бетонні конструкції, асфальтове покриття, глядацькі місця, 3200 кв.м гумового покриття бігових доріжок. Все це як непотріб мають перевезти кудись на смітник за 50 км, а знятий з футбольного поля ґрунт – за 30 км.

                           Та з цією утилізацією виходить не все так, як на папері. Справа в тому, що у разі, якщо демонтовані матеріали придатні для реалізації, їх повинні продати, а в проекті мали б передбачити зниження його вартості на суму передбачуваної вигоди. Проектанти так затуркались, що, мабуть, забули включити цей невеличкий пунктик до своїх розрахунків. Користувачі соцмереж сигналізують про факти продажу бетонних та металоконструкцій, металобрухту, газонної землі та ін. по місту і району. Цікаво, чи безкоштовна така забудькуватість проектантів і чому на неї не звернули увагу організатори аукціону?

                             Цікава історія вийшла зі старим гумовим покриттям бігових доріжок. Оптового покупця на нього знайти важко, а продавати в роздріб – можна «спалитися». До потреб міста будівельникам байдуже. Тому коврики згорнули бульдозером докупи і підігнали самоскид під сміття. Це випадково помітили місцеві спортсмени і забили на сполох. В результаті спорткомітету вдалося на годину припинити завантаження машини, гуму забрали і роздали по школах. Ось що виходить, коли потреби міста – на десятому плані…

                        Всі роботи на стадіоні повинні бути завершені до 30 грудня 2020 року. Після виборів Президента була інформація, що фінансування таких дороговартісних робіт з Державного фонду реконструкції та розвитку призупинили. Уже все поновили. Що це означає, залишається тільки здогадуватись…

                        Головне, аби в результаті таких шалених витрат була хоч якась користь для міста. Бо була вже площа (на яку добавили 43 млн і зараз її начебто добудовують), тепер стадіон, а якщо колись нарешті хтось згадає про нагальні міські проблеми і подасть якісь проекти на Київ, то можемо отримати відповідь: вам і так уже багато давали, тепер іншим дамо. А за такі суми цілком можна було привести до ладу водовід чи тепломережу, обладнати зливову каналізацію, укласти асфальт там, де його зроду не було, відремонтувати лікарню, дитсадки, школи, збудувати для них міні-котельні, утеплити будинки – перелік можна продовжувати. Але, на жаль, поки що нічого не змінюється в системі «освоєння» народних грошей. Стадіон – це гарно, але ж ціна питання! Фінанси не рахує хіба що дурний чи надзвичайно багатий. Невже ми такі багаті? Чи все-таки другий варіант?

                          Будемо сподіватись, що історія з реконструкцією стадіону не обросте традиційними для Стройінвеста кримінальними подробицями, і місто таки отримає оновлений стадіон, здатний приймати змагання найвищого рівня. Але для цього він повинен відповідати ряду вимог категоризації хоча б для футболу:

(див. таблицю)

 

???µ?? ?????????°?????? ????????.

 

 

 

 

джерело