ЧИ БУДЕ ТЕПЛО В КВАРТИРАХ НОВОМОСКОВЦІВ?

Останніми роками міська влада докладала чимало зусиль до припинення централізованого теплопостачання у Новомосковську через переведення споживачів на автономне опалення. Так, наприклад, відповідно до «Програми децентралізації теплопостачання міста Новомосковська (нова редакція)» затвердженого рішенням виконкому у березні цього року, у 2017-2018 роках уже мали б замінити внутрішньобудинкові електричні мережі житлових будинків, які підключені до котельні ПМК-36, що по вул. Спаській, 8а, та провести гідравлічні розрахунки потужності внутрішньобудинкових газових мереж по місту. Ворушіння на Кулебівці було, хоч і зі скандалами, бо ліміт у 3 кВт на квартиру, яка опалюється електроприладами, – це катастрофічно мало. А щодо діаметру газових труб в багатоповерхівках, то він не розрахований на масове підключення автономних котлів, і ці труби ніхто не замінює. До речі, застарілі трансформаторні електропідстанції теж не витримають зростаючого в рази навантаження, вони й зараз на ладан дихають…

               Із запланованого Програмою на 2019 рік: автономне опалення дитсадка «Ластівка» на Кулебівці; надання матеріальної допомоги малозабезпеченим верствам населення, які підключені до котельні ПМК-36 на Кулебівці, залучення інвесторів для переведення на автономне опалення об’єктів соціальної сфери міста; припинення функціонування котельні ПМК-36. Опалювальний сезон на носі. Що зроблено? «Ластівку» почали й не закінчили. Про допомогу малозабезпечені і не чули, і кого саме включили до цієї категорії, люди не знають, хоча список повинен бути оприлюднений на сайті міської ради. Про інвесторів годі й мріяти, коли у місті коїться такий безлад. З двадцяти двоповерхових будинків на Кулебівці автономку собі провели тільки 60 квартир, решті це не по кишені. Отже, якщо котельню ПМК-36 не запустити, на мікрорайоні буде надзвичайна ситуація!

                    На 2020 рік Програмою передбачено заходи, які зачеплять значно більшу кількість городян. Мають бути замінені внутрішньобудинкові електромережі житлових будинків усіх форм власності, які підключені до котелень РК-4 (вул.Сучкова,29А) та по В.Ковалівці,16а – це будинки по вул. Гетьманській, 47, 49, 50, 51, 55, 55а, вул. Горького, 2, 2а, 4, 6, 8, 10, вул. Леваневського, 1 і 3, вул. Паланочній, 37 і 41 (тільки на цей пункт виділять 4 млн грн!) Крім того, матеріальна допомога незаможним з цих будинків. Переведення на автономку БК імені Гончара. Далі по Програмі – зупинка роботи котельні РК-4.

               Початок реконструкції зовнішніх електричних мереж міста Новомосковська за кошти підприємства ТОВ ДТЕК «Дніпровські електромережі» запланований лише(!) на 2021 рік, завершення – до кінця 2023. Пригадуються першочергові плани міської влади: всіх і одразу – на електроопалення. Тоді складалося враження, що думати у виконкомі немає кому, у першу ж зиму містяни отримали б катастрофу. Ось що робить з людьми жага до наживи…

                 Навіщо ж так свідомо знищують КП «Новомос­ковськтеплоенерго»? Для початку наведемо один абзац з рішення виконкому: «Альтернативою централізованому теплопостачанню на об’єктах соціальної інфраструктури та бюджетних установ є економічні електрокотли та модульні котельні, у тому числі з альтернативними видами палива».

                 Про що йде мова? Як пам’ятаємо, від початку автономкою активно зайнялися місцеві депутати від Партії Зелених, планували добряче нагріти руки на фірмах «Електроопалення під ключ». Але не врахували фінансовий стан населення – і оборудка не вдалася.

                  Потім був гучний розрив між екс-регіоналами і Партією Зелених, в результаті «зелених» відлучили від усіх їхніх годівничок, у т.ч. й опалювальної. І на сцену вийшов сам пан Нестеренко з намірами перевести житлові будинки, лікарню, школи, дитсадки на опалення пелетами. Яка це «золота жила» для нього і водночас яка міна уповільненої дії для городян, ми вже писали. Та цим планам Нестеренка не судилося збутися – вибори програв, контроль над депутатами ослаб, тож котельню біля школи можна збудувати, а міська влада тепер може сказати: а вона нам не потрібна, грійся сам.

 

https://gorozhanin.dp.ua/novosti/38087-u-novomoskovsku-namagayutsya-stvoriti-monopoliyu-podachi-tepla-vgadajte-dlya-kogo.html

                 Хто сумнівається в ризиках пелетного проєкту і в тому, що це є неприкритим грабежем міського бюджету, ознайомтесь із матеріалами журналістського розслідування БюроUA під назвою «Альтернативная коррупция: кто и как наживается на «дешевом» альтернативном отоплении», де проаналізовано фінансову складову реалізованих по всій Дніпропетровщині подібних проектів – Марганець, Покров, Нікополь, Синельникове, Васильківка, Верхньодніпровськ, Новомосковський район (Солоний Лиман, ЦРЛ, Вільне, Знаменівка і т.д.) Журналісти виявили, що той, хто дорвався до «альтернативного» корита, потім диктує свої тарифні умови і шантажує. Наведемо лише кілька рядків з цього розслідування: «При внимательном рассмотрении «меценатские» проекты по строительству котельных оказываются весьма рентабельным бизнесом, существующим благодаря отработанным схемам, лазейкам в действующем законодательстве, или же полному игнорированию закона», «По факту мы имеем дело с обстоятельствами, даже отдаленно не напоминающими красивые идеи правительства и законодателей. При этом расхождение замыслов и результатов обусловлено негосударственной позицией тех, кто должен был заботиться о соблюдении закона и об экономии денег налогоплательщиков».

                    Вже є порушені кримінальні провадження щодо перевитрат(!) бюджетних коштів на автономне опалення об’єктів. Тож запевнення в дешевизні для бюджету і кишень городян пелетного опалення – вигадки зацікавлених осіб.

Тепер зрозуміло, навіщо так планомірно знищували КП «Новомосковськтеплоенерго»? Додамо, що у 2016 році виконавчою службою було описано та накладено арешт на все нерухоме майно цього підприємства з метою його продажу. А в червні 2017 року відкрито судове провадження у справі щодо його банкрутства. Що називається, припливли…

                  То в якій же стадії сьогодні готовність до початку опалювального сезону? Чи всі котельні запустять? Директор КП «Новомосковськтеплоенерго» Валерій Федорченко запевняє, що підприємство технічно до зими готове, не зважаючи на численні проблеми. Головні з них – зношені на 85% мережі, застарілі котельні (найстаріша 1971 року введення в експлуатацію при нормативі роботи 25 років), відсутність обігових коштів на ремонти. Ще одна проблема – непід’ємний тариф для значної кількості городян і як наслідок – зростаючі неплатежі населення: на сьогодні борг становить 25 млн грн, з яких 10 млн – за попередній опалювальний сезон. Фінансову «діру» доводиться закривати з бюджету, щоб місту хоча б дали газ.

                 Виконком встановив дату, після якої можливе включення тепла в будинки – з 1 листопада за умови, що середньодобова температура повітря протягом трьох діб не перевищуватиме +8 градусів. І це не може не тривожити: йдуть заморозки, в класах і лікарнях уже кілька тижнів некомфортно, особливо коли день похмурий, і чиновники намірами економії газу самі можуть породити зростання захворюваності серед найбільш вразливих верств населення.

                  З огляду на те, що деякі особи намагалися перетворити опалення міста в приватний бізнес, ніхто не квапився витрачати бюджетні кошти на модернізацію теплогосподарства. Тому й маємо те, що маємо…

               Тепер у першій же промові міського голови Віктора Літвіщенка прозвучало: надання дозволів на автономку, тобто від’єднання від централізованої тепломережі, припиняється, бо це їй шкодить і впливає на тариф городян, які залишаються споживачами централізованого тепла. В оновлених планах – підтримка КП «Новомосковськтеплоенерго», директора якого ввели навіть до складу виконкому.

 

 

 

 

Вадим Червоноштан