У НОВОМОСКОВСЬКУ МАХІНАЦІЇ ПІД ЧАС РЕМОНТУ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ПЛОЩІ, НАРЕШТІ СТАЛИ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ПОРУШЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

У провадженні слідчого управління обласної Нацполіції перебувають матеріали кримі­нального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017040350003636 від 9 листопада 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України – привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні.
Підставою для порушення кримінального провадження стала заява дворічної давнини представника громадської організації «Наш Новомосковськ» Ірини Ялової щодо привласнення бюджетних коштів під час проведення будівельних робіт з реконструкції площі Героїв.
                     Досудовим розслідуванням встановлено, що будівельні роботи з реконструкції площі Героїв проводилися ТОВ СК «Стройінвест» на замовлення департаменту ЖКГ та КБ облдержадміністрації.
«Згідно наявної у органу досудового розслідування інформації, а також інформації, наявної у публікаціях засобів масової інформації, будівельні роботи з реконструкції площі Героїв у м. Новомосковську проведено не в повному обсязі, а також використано будівельні матеріали, дешевші за ціною від зазначених у актах приймання виконаних будівельних робіт», – сказано в ухвалі                                                 Індустріального районного суду м.Дніпра від 6 вересня 2019 року по справі №202/6073/19.
Слідчі мають намір перевірити ознаки внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, а також заволодіння бюджетними грошовими коштами службовими особами департаменту ЖКГ та Стройінвесту під час виконання робіт у 2017-2019 роках. Також підлягають перевірці взаємовідносини Стройінвесту з підприємствами-субпідрядниками та постачаль­никами будівельних матеріалів на предмет наявності ознак фіктивності.
                   

Нестеренко В.    та        Островський  Д.

 

 

 

 

 

 

                     Для всебічного розслідування зловживань слідчим був необхідний доступ до документації та банківських рахунків. А це можливо тільки за рішенням суду. Тому вони звернулись за дозволом до Індустріального районного суду м.Дніпра – як сказано у клопотанні слідчого, «з метою доказування події кримінального правопорушення, виду і розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, проведення судових економічної та почеркознавчої експертиз, виявлення способу виведення у тіньовий сектор економіки бюджетних грошових коштів після заволодіння ними».
З метою запобігання можливому знищенню документів, які цікавлять слідство, суд розглянув клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться ці документи.
Клопотання слідчих суд задовольнив. Ухвала суду є остаточною та оскарженню не підлягає. Розслідування триває.

                      Відповідно до Кримінального кодексу України привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 4 років, або позбавленням волі на строк до 4 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

 

директор «Стройінвеста» Островський

 

                   Нагадаємо, скандали навколо ремонту площі Героїв розпочалися ще на стадії розробки проекту, який керівництво міста тримало в таємниці від городян. Потім був сумнівний конкурс з визначення виконавця робіт, в якому перемогу отримав, звичайно ж, Стройінвест. Далі – варварське вирубування рідкісних порід дерев, причому, навіть без документів, а протести активістів , тоді вилилися в силове протистояння з озброєною охороною директора «Стройінвеста» Островським – вони застосували силу проти жінок і  Сергія Рєзніка (заява в поліцію щодо цієї події, так само як і заява щодо носіння охоронниками без дозволу вогнепальної зброї досі залишаються без відповідей).

                     А після відкриття площі виявилося, що комунікації під нею не замінені, що вода в фонтані – з кишень городян, бо вмикається фонтан – зникає вода у кранах навколишніх будинків, що вартісне відеоспостереження на площі не функціонує, що покриття на дитячому майданчику не витримує навіть дитячих ніжок, що плитка кришиться, що нові ялинки треба міняти, бо вони не приживаються і т.д.
З приводу порушення кримінальної справи по площі Героїв дотепники в соцмережах цитують великого комбінатора Остапа Бендера: «Лёд тронулся, господа присяжные заседатели!» І, мабуть, не даремно, дивлячись на масштабний дерибан бюджетних коштів, на думку спадають аналогії саме з цим «ідейним борцем за грошові знаки», який знав «чотириста порівняно чесних способів відбирання грошей».
                    Прикро, що з 2017 року правоохоронці лише зараз ознайомилися з поданою їм заявою про скоєні злочини: 19 червня 2019 року заступником прокурора Дніпропетровської області здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому управлінню ГУНП в Дніпропетровській області. Ну хоч заворушилися…
Була б системність в роботі силових структур, негідники менше б крали, і незрівнянно більше було б зроблено за бюджетні кошти для потреб жителів Новомосковська. А так – дерибан не припиняється й досі, а головний місцевий комбінатор, хоч уже й не депутат, але продовжує керувати крадіжками коштів. Ось так безкарність провокує нові злочини.
Поживемо – побачимо, чи після завершення слідства стане пророчою ще одна фраза із «Золотого телёнка»: «Снимите шляпы, обнажите головы. Сейчас состоится вынос тела».

 

 

 

 

 

 

 

Вадим Червоноштан