У Новомосковську відкрили пляжний сезон, чи варто заходити у воду???

У Новомосковську 1 червня офіційно відкрили центральний міський пляж в парку ім.Сучкова. В область доповіли: до купального сезону готові.
На Дніпропетровщині не так багато пляжів, які відповідають необхідним стандартам. Так, минулого року їх планувалися до відкриття 15, але фактично були підготовлені, обстежені на відповідність стандартам гігієни і функціонували тільки 11. У списках «нормальних» значився і наш пляж. Але…
Редакція газети після вивчення ситуації вимушена була бити на сполох. І справа не втому, що, як ми звикли говорити, мовляв, з Павлограда до нас тече вже забруднена вода. Це так. Але, виявляється, не меншому забрудненню вона піддається, протікаючи вже територією Новомосковська.
           Як відомо, на кожному пляжі повинні бути організовані медичні пункти та рятувальні станції. Щорічно пляж повинні засипати чистим піском, причому, не потрусити, як взимку від ожеледі, а засипати. Ще там повинні бути встановлені роздягальні, душові, питні фонтанчики, урни, громадські вбиральні.
           

 

 

Картинки по запросу фото горошко сергей новомосковск

 

 

Зазвичай напередодні відкриття купального сезону у Новомосковську з’являється ціла купа публікацій в Інтернеті, де розповідають, як гарно влада підготувала пляж, а якість води у річці – хоч набирай у склянку йпий.

      Особливо такими опусами відзначаються «Полезная газета», «Новомосковская жизнь», nmsk.online, Ксения Белоус-Дзегарницкая    та інші підконтрольні владі веб-ресурси і блогери. 

 

 

             Минулого літа, з огляду навіть на зовнішній вигляд води у Самарі, ми запідозрили щось неладне і направили запит до міськрайонного відділу лабораторних досліджень (колишня санстанція). Отримана відповідь шокувала: за деякими показниками рівень мікробного забруднення в Самарі перевищений у десятки разів! Проби бралися на офіційному пляжі Новомосковська в парку Сучкова.
Лабораторія результати аналізів доводить до відома місцевої влади для вжиття заходів. Для цього й проводяться дослідження. Влада все знала і мовчала. Більш того, йшов уже серпень і влада закликала дітей приходити на пляж вчитися плавати. І діти ходили, бавилися, пускали ротом фонтанчики. Ось тільки що вони сьорбали?

Про це розповідають цифри в результатах лабораторних аналізів.
               Ось, наприклад, що означає перевищення у 14 разів держстандарту на мікробне забруднення за індексом ЛКП? ЛКП – це лактопозитивні кишкові палички. Коли виявляють цю паличку, це дзвіночок про те, що йде свіже фекальне забруднення. Виникає ризик інфекційних захворювань (сальмонельоз, дизентерія), блювота, діарея. Саме на підставі індексу ЛКП найчастіше робиться висновок про невідповідність води санітарним нормам і недопустимість купання. Така концентрація цианобактерій у Самарі означає:«особлива небезпека!»
            Виявили і холерні вібріони. І хоч вони кваліфікуються як умовно-патогенні і можуть зумовлювати не холеру, а лише холероподібні неепідемічні діареї, але вченими доведена можливість трансформації холерних вібріонів в умовно-патогенні і навпаки.
Щодо свіжих фекалій у річці. Цілком очевидно, що це явище набуло масового, системного характеру. Завдячувати ми повинні вигрібним ямам і туалетам приватного сектору вздовж річки, а ще – низці ресторанів і кафе, деякі з яких позалазили прямо у воду. Якби вигрібні ями з кафе хоча б іноді викачувалися, відвідувачі та жителі навколишніх будинків про це б точно знали. Та зловоння в кафе ніхто не допустить.

 

Картинки по запросу фото кафе султан новомосковск

 

Картинки по запросу фото кафе султан новомосковск

 

 

 

 

           То куди все дівається? 
Загальновідомо, що дощовими потоками у річку змивається безліч патогенних бактерій із засмічених берегів, а ще – нафтопродукти, якими машини щедро окропляють асфальт. 
Крім того, вздовж річки з-під набережної по Паланочній стирчать труби від дощової каналізації, з яких навіть якщо немає дощу, часто щось ллється, і не дуже пахне. До речі, в цю набережну нинішня міська влада хоче вкласти понад 100 млн грн на ремонт. Та головна каверза – по береговій лінії вони планують встановити… правильно – кіоски і кафе.
А задайтесь питанням: куди дівається брудна й промаслена вода з численних автомийок? Водоканал її не приймає, бо немає технічної можливості її очищувати. Якщо асенізаторні машини все ж завозитимуть продукти діяльності автомийок на міські очисні споруди,то вони не очищені потраплятимуть в Самару. Скидання очищених вод здійснюється в плавні.
Ще одна цифра для порівняння: у 2002 році на міські очисні споруди від населення щоденно надходило 22 тисячі кубів каналізаційних стоків, зараз – тільки 5 тис. кубів. Куди діваються змиви?
Згадайте, ще років 5-7 тому вода в Самарі починала «цвісти» під кінець літа, в липневу спеку. Зараз уже з травня ріка вкрилася зеленим шаром водоростей, брудними бульбашками і гидкою плівкою. Головна причина цвітіння води — надходження у водойму мінеральних, особливо фосфоромістких добрив, синтетичних мийних засобів, органічних забруднювальних речовин. Тобто, їх концентрація у Самарі вже зашкалює.
Минулого літа лише після публікації в нашій газеті на пляжному туалеті з’явився скромний клаптик паперу: «Купатися заборонено». Навіть без підпису, хто ж це не рекомендує заходити у воду. Влада не ворушиться, заходів до виправлення ситуації не вживає, бо і в самої рильце в пушку: а як же їхні кіоски й кафе виживатимуть і приноситимуть прибутки?
Ось так повна безконтрольність влади, поєднана зі злочинно-безвідповідальними діями певної частини населення породжують хаос, знищення довкілля і ріст захворюваності, особливо дитячої.
І, на жаль, це не вигадки, а сувора реальність. Міністерство охорони здоров’я минулого літа оприлюднило інформацію про півсотні найбрудніших пляжів України. Новомосковськ прославився – ми у цьому списку! Ми і тут в антилідерах, як і в усьому іншому. Натомість проблему досі замовчують – і посадовці, і їхній «смотрящий», хоча повинні б кричати про неї. Але – політично невигідно. Натомість клубок міських проблем зростає, а гангстери при владі нахабнішають…
Чи покращилася ситуація в цьому році? Місцевий відділ лабораторних досліджень на наш запит повідомив, що вони двічі на місяць проводять дослідження води з річки на холероподібні вібріони та мікробіологічні показники, а один раз на місяць – за санітарно-біологічними показниками. 28 травня 2019 року аналіз показав перевищення держстандарту на мікробне забруднення за індексом ЛКП в 14 разів!

???µ?? ?????????°?????? ????????.

 

 

А на пляжі при цьому жодних попереджень ви не знайдете – у нас все Ок!

Хто відповідатиме за можливі наслідки?

 

 

 

 

 

 

 

источник