КОМУНАЛЬНЕ ПЕКЛО-2019: УРЯД ПОКАЗАВ НОВІ ТАРИФИ, УКРАЇНЦІ ХАПАЮТЬСЯ ЗА СЕРЦЕ

В Україні вводяться в дію нові правила управління багатоквартирними будинками. Про це йдеться на офіційному сайті уряду.
Нові правила стосуються водопостачання, електрики, газу і утилізації відходів.

Нові норми закону про комунальні послуги щодо води, тепла, електрики, газу та поводження з відходами набудуть чинності з 1 травня 2019 року, тобто одразу після завершення опалювального сезону.

На сайті уряду анонсовано, що Закон про житлово-комунальні послуги, який регламентує право споживача укладати договори з постачальником послуги, мав набути чинності 10 червня 2018 року, але уряд не встиг підготувати всі підзаконні акти, тому фактичне введення норм у дію довелося відкласти.

Наразі людям, які будуть встановлювати лічильники, відшкодують витрати за допомогою пільг і субсидій.

В уряді нагадали, що з 1 листопада 2018 року ціна на газ для населення зросла на 23,5%. У 2019, як очікується, тариф на газ зросте на 19%. Далі, за прогнозами, в 2020 році природний газ подорожчає на 15%, як і в 2021 році.

Відповідно до цього, будуть підвищуватися тарифи і на тепло, гарячу воду і електроенергію.

Згідно з планом підвищення тарифів на комунальні послуги, в 2019 році гаряча вода подорожчає на 11,5%, як і опалення. Крім того, будуть внесені і структурні зміни в діючий тариф на тепло.

З 2019 року він буде містити дві складові: абонентської плати, її потрібно буде вносити цілий рік щомісяця, і змінного тарифу, який потрібно оплачувати тільки під час опалювального сезону.

Джерело