Жити по-новому: що обіцяють політики в разі перемоги на виборах

Павичі випнули груди і розпустили хвости. Один тільки Вілкул наобіцяв півцартсва за голоси: протягом півроку війну закінчить, геноцидні реформи згорне, страхову медицину запровадить, вдвічі зменшить тарифи на газ. Добкіну дуже болить за люстрованих чиновників – усіх поверне, а приватизовані держпідприємства знову націоналізує. Рабінович і Тимошенко обіцяють посадити Гонтарєву. Ляшко зробить «шовковими» всіх сусідів України, навіть Росію, за однієї умови. 

До президентських і парламентських виборів в Україні ще понад рік, але обіцяти українцям «солодке життя» політики почали вже давно. Низькі тарифи, відсутність корупції, страхова медицина, стабільні ціни – від таких перспектив у виборця очі розбігаються. Поки ми ще не взяли бюлетень, щоб поставити заповітну галочку, пропонуємо розібратися, що політики обіцяють зробити в разі своєї перемоги на виборах.

Добре в Україні стане після перемоги на парламентських виборах «Опозиційного блоку». Принаймні так обіцяє Олександр Вілкул. «Геноцидні реформи, які були ухвалені, – це не просто проблема. Це катастрофа для мільйонів українців. Розуміючи всю складність ситуації, ми готові взяти на себе відповідальність, і після перемоги на виборах за півроку буде закінчена війна, реінтегрований Донбас, стабілізовані ціни й тарифи. А реформи, що закривають школи та лікарні й підвищують пенсійний вік, ми просто скасуємо», – так народний депутат коротко окреслив плани «Опоблоку» наприкінці минулого року.

Наталія КоролевськаНародний депутат України

Королевська пообіцяла після приходу до влади повернути скасовані державні святаСказано 18 грудня 2017 р.Статус обіцянки:У ПРОЦЕСІ

Медичну реформу, яку ухвалили в 2017 році, Вілкул також обіцяє скасувати. Замість платної медицини депутат гарантував страхову за рахунок державного бюджету та роботодавця. Деякі норми закону про освіту, який «Опозиційний блок» не підтримував, також планують скасувати. «Влада своїм новим законом забороняє викладати в школах, садках і вишах російською мовою. І зробили це хитро – до 2020 року (тобто до проведення виборів) ще дозволене навчання в садочках і 1-4-х класах школи. А потім – усе, жорстка заборона. Після перемоги на виборах ми скасуємо ці дискримінаційні норми», – заявив Вілкул.

Крім того, після приходу до влади Вілкул обіцяв розібратися з тарифами на газ і тепло й зменшити їх удвічі. Раніше його однопартієць Юрій Бойко обіцяв взагалі скасувати підвищення цін на блакитне паливо.

Ще один нардеп від «Опоблоку» Михайло Добкін обіцяє українцям справедливість у вигляді повернення на роботу всіх люстрованих чиновників. «Щойно прийде момент, прийде нормальна влада, ми повернемо на роботу всіх професійних людей у всіх сферах: міліціонерів, лікарів, учителів, інженерів, людей різних робітничих професій, які були звільнені лише тому, що в них був партійний квиток Партії регіонів чи вони працювали при владі Януковича», – сказав він і додав, що повернуть також повалені пам’ятники.

Всі державні підприємства, які можуть приватизувати згідно з новим законом, Добкін обіцяв після приходу до влади знову націоналізувати.

Не менш щасливе життя чекає на українців після приходу до влади партії «За життя». Щасливе, але не для всіх: наприклад, екс-голова Національного банку України Валерія Гонтарева може сісти до в’язниці. «Я даю вам передвиборчу обіцянку, я вам гарантую, що Гонтарева сяде в тюрму. Я вам гарантую, що нічого з того, що вона зробила з нашої гривнею, нічого з того, що вони вкрали й перевели до своїх кишень, нічого не зникне», – обіцяв лідер партії Вадим Рабінович.

Сам Рабінович після перемоги партії не збирається обіймати жодної державної посади, а контролюватиме виконання обіцянок. За словами депутата, одна з численних проблем полягає в тому, що політик після приходу зі своєю партією до влади починає «прориватися» на високу посаду й намагатися розкручувати себе.

До речі, не пощастить Гонтаревій також, якщо президентом України стане Юлія Тимошенко. Лідерка «Батьківщини» обіцяла, що проти екс-голови НБУ та її команди буде відкрита кримінальна справа. Крім того, в планах у Тимошенко ліквідація НАК «Нафтогаз України»: «Тому що в нас видобуває український газ «Укргазвидобування». І нам не потрібна НАК «Нафтогаз». Будуть зроблені фундаментальні зміни, але я вам відверто кажу, що це можливо лише після зміни президента».

Олег ЛяшкоНародний депутат України

Ляшко запевнив, що поїде до США лише тоді, коли стане президентомСказано 7 лютого 2017 р.Статус обіцянки:У ПРОЦЕСІ

Якщо ж «Батьківщина» переможе на виборах до парламенту, то згідно з обіцянкою Олександри Кужель, Україна анулює й переукладе всі договори з Міжнародним валютним фондом. Іван Крулько, своєю чергою, обіцяв, що населення не буде оплачувати тарифи, які не в змозі оплатити.

Радикальні зміни обіцяє Олег Ляшко: за його словами, якщо він стане президентом, всі сусіди України будуть «шовковими». «У всіх наших сусідів є претензії до України. З одного боку, це питання до наших сусідів, які хочуть скористатися тимчасовою слабкістю України й щось собі відірвати, з іншого – це питання до нашої влади. Де ваша геніальна політика, що ви пересварилися з усіма, з ким можна було пересваритися. Коли буду президентом, у мене всі сусіди шовкові будуть, з усіма будуть чудові відносини. З усіма, в тому числі з Росією, за умови звільнення Донбасу та Криму», – підкреслив Ляшко.

Крім того, лідер Радикальної партії обіцяв відновити жорстку президентську вертикаль, внести закон про імпічмент, тимчасові слідчі комісії, скоротити кількість депутатів до 200 і скасувати недоторканність.

На думку Ляшка, він також розкрив план президента України Петра Порошенка, й тепер нинішньому главі держави в разі перемоги Ляшка на виборах не вдасться обійняти посаду прем’єр-міністра. «Дострокові вибори парламенту ініціює президент Порошенко. Для того, щоб перед президентськими виборами за рахунок фальсифікації виборів на мажоритарці набрати в парламенті нову більшість, і потім, коли він мені програє президентські вибори, вмоститися в прем’єрське крісло. Петре Олексійовичу, в прем’єрському кріслі ми не дамо вам сидіти», – заявив голова РПЛ.

 

 

Олександра Худякова

 

 

 

 

 

 

https://www.slovoidilo.ua/2018/03/27/stattja/polityka/zhyty-po-novomu-obicyayut-polityky-razi-peremohy-vyborax#.WroxrM5MIYY.facebook