Голова ОТГ на Полтавщині звільняється: говорить про політичний тиск.Чому голова ОТГ мусить бути в БПП, та деякі особливості децентралізації.

Уже третій голова об’єднаної територіальної громади на Полтавщині написав заяву на звільнення.
Сьогодні, 30 березня, на засідання сесії ради Великосорочинської ОТГ, депутати розглядатимуть заяву на звільнення Павла Полєкова, голови громади. В ексклюзивному коментарі журналістці «Кола» Павло Вікторович так пояснив свою позицію:

– Я не маю бажання, не брав і не братиму участі в політичний корупції. Мене не для того обрали люди, щоб я жив «по понятиях», у нас є закон і ми маємо жити по ньому.

Павло Полєков стверджує, що на нього чиниться політичний тиск з боку Миргородської райдержадміністрації, Полтавської ОДА, прокуратури, поліції і навіть СБУ.

– Склалася критична ситуація, коли вожді вдаються до ручних мір приборкати і «підім’яти» під себе тих чи інших осіб. Мене не змогли психологічно витіснити, тому вдалися до фінансових методів. Мені дуже шкода людей, бо вони протягом цих двох років підтримували мене, так, хтось може й критикував, але тим не менше я дуже поважаю тих людей, які в першу чергу думають не про свою кишеню, а про майбутнє наших дітей, – розповідає голова Великосорочинської ОТГ. – Кожна державна установа намагалася мені протидіяти будь-яким чином, це й поліція,і прокуратура, і СБУ. Проводять перевірки, але мені немає чого боятися і приховувати, бо я працював для народу. Але ж це все (перевірки – прим. авт.), треба здійснювати в рамках законодавства, а не тиском. У районі тремтять, ніяк не дочекаються мого звільнення.

В обласній адміністрації голові радять «приймати правильні рішення»

Основне проблемне питання, яке склалося в громаді, на думку Павла Полєкова, це додаткова дотація. Зазначимо, що вибори до Великосорочинської ОТГ відбулися в 2016 році. Великосорочинська сільська рада об’єдналася з Полив’янською сільрадою.

– Сільська рада, яка з нами об’єдналася, фінансово дуже слабка. Минулого року держава, гарантуючи прямі міжбюджетні трансферти, давала нам додаткову дотацію в розмірі близько 3 мільйонів гривень, які перекривали захищені статті бюджету. На сьогодні нам, у зв’язку з тим, що Президент, Прем’єр-міністр вирішили, що ставленики – губернатори, краще знаючи про ситуацію на місцях, можуть вирішувати, що можливо деякій громаді взагалі не треба давати грошей, бо там коштів більше, ніж мінімальні видатки,а можливо десь комусь треба додати. Виходячи з цього, на сьогодні маємо тільки 40% виконання бюджету громади, то про яку самодостатність може йтися, якщо нам виділили всього 750 тисяч гривень додаткової дотації, – розповідає Павло Вікторович. – В обласній адміністрації мені кажуть: «Павло Вікторович, ну треба навчитися приймати правильні рішення, коли ви навчитеся це робити, проблеми зникнуть».

За словами сільського голови, в Полтавській ОДА йому радять «знаходити спільну мову» з людьми.

– Про яку спільну мову йдеться, якщо, наприклад ТОВ «Сорочинський ярмарок» за 2017 рік до нашого бюджету сплатило лише 31 тисячу гривень за оренду 16,1 гектара землі. У 1998 році, коли в розпорядженні саме сільської ради була територія Сорочинського ярмарку, нам сплачували до бюджету 71 тисячу гривень. Це 20 років тому! А ми зараз отримуємо ось цей мізер, ці копійки. Але ж, вибачте, ми знаємо, яким особам належить товариство. Наприклад, дружині пана Андрія Пісоцького (заступник голови Полтавської ОДА) належить ? власності ТОВ «Сорочинський ярмарок». Так що тут, зрозуміло, є політичний тиск, лобіювання різними методами своїх інтересів. Але, вибачте, в мене, в першу чергу, є інтереси громади. У законі прописано чітко, що мінімальна відсоткова ставка за оренду землі – від 3%. По-іншому бути не може, а в нас у 2005 році укладена угода, де встановлена фіксована сума, що є порушенням типового договору затвердженого Кабінетом Міністрів, оскільки відсоткова ставка мала бути встановлена ще на той час.

– Ви не можете вплинути на цю ситуацію законними методами?
– Ми зробили все можливе для того, щоб 3% від нормативно-грошової оцінки, сплачувалося до бюджету, але в результаті товариство цього не робить. Воно роками тягнулося, всіх усе задовольняло. Пані Свищева (керівник проекту «Сорочинський ярмарок», теща Андрія Пісоцького) пропонувала зробити подарунки депутатам. Але я сказав вибачте, нам з вами не по дорозі, ви можете зробити подаруночки дітям у дитячому садку,а депутати вже дорослі люди і самі зроблять собі подарунки.
Павла Полєкова вперше обрали Великосорочниським сільським головою на виборах у 2015 році, а в 2016 він був знову обраний головою вже об’єднаної територіальної громади.
Нагадаємо, на початку року звільнилася голова Драбинівської ОТГ Зоя Короленко. А 7 лютого, цього року, заяву на звільнення написав голова Решетилівської ОТГ Володимир Кузьменко.

 

 

 

 

 Ольга Правденко