ТВі вирахував вартість одного робочого дня ВР

Одним із аргументів голови Верховної Ради не скликати позачергову сесію була її вартість. Володимир Рибак заявив, що для того, аби на один день повернути народних обранців із відпустки, потрібно витратити 3 мільйони 672 тисячі гривень.

Як рахували – керівництво парламенту не уточнило.

Втім, “регіонал” Володимир Олійник каже, що значна частина – це компенсація за перерваний відпочинок.

“Людям потрібно перервати відпустку, напевно, приїхати, компенсувати всі витрати, пов’язані з перервою у відпустці, бо вони ж не повинні бути в Києві, у них сьогодні є право на відпочинок”, – каже Олійник.

Його колега по фракції Владислав Лук’янов додав іще одну статтю витрат – переліт літаком.

“Як ви гадаєте, хоча б один депутат летітиме на літаку? Летітиме. Для Верховної Ради вартість квитків буде порядку двох тисяч гривень, щонайменше”, – зауважив Лук’янов.

Насправді за дві тисячі гривень можна у Київ вилетіти з Донецька чи Львова – і повернутись назад. Якщо припустити, що небом на засідання парламенту добиратиметься триста депутатів, коштуватиме це у 6 разів менше, ніж заявив спікер, – 600 тисяч.

Лук’янов додає: а ще – робота персоналу.

“Витрати можуть бути більшими. Ті, хто мешкають у гуртожитку, в готелі, вони будуть змушені теж усе кинути, переїхати у готель, не кажучи вже про транспорт, машини, вартість бензину, водіїв, секретарки”, – перелічив “регіонал”.

Секретарки, водії, словом, весь апарат парламенту – на відміну від депутатів, нині не на канікулах. Більшою чи меншою їхня зарплата від призначення позачергового засідання не буде, каже заступник голови регламентного комітету у раді минулого скликання Валерій Камчатний.

“Ці гроші не економляться у випадку непроведення сесії, вони все рівно витрачаються. Витрачаються вони на утримання Верховної Ради, приміщень, заробітна плата, зв’язок, охорона і таке інше, опалення”, – пояснив Камчатний.

Екс-депутат оцінив проведення позачергової сесії максимум у півмільйона гривень. За його словами, це справді гроші на авіаквитки, а також енерговитрати.

В опозиції свої розрахунки: у них на три нулі менше.

“Ну максимум це 500 гривень. І коли у Верховної Ради не вистачає 500 гривень для того, щоб оплатити електроенергію, освітлення, ми можемо зібрати ці кошти”, – заявив Олександр Турчинов.

Натомість голова Асоціації народних депутатів Олена Крандакова переконана, що жодної копійки збирати не потрібно. Мовляв, гроші на авіаквитки й інші забаганки нардепи давно собі передбачили – у державному бюджеті.

“Якщо це на термінове скликання, звезення депутатів з різних кінців, це повинні бути гроші, які заплановані в бюджеті Верховної Ради. Не може бути іншого бюджету”, – коментує Крандакова.

У цьогорічному бюджеті на утримання Верховної Ради передбачено майже 936 мільйонів гривень. Мінус 90 на санаторно-курортне лікування. І виходить, якщо 850 мільйонів розділити на 365 днів, то один календарний день роботи Верховної Ради коштує українцям майже 2,5 мільйони. І це теж багато. Не залежно від того, працює чи не працює…

джерело: ТВі