Протистояння гальмує роботу у раді (ВІДЕО)

На останній, XXXVI сесії Новомосковської міської ради ще при розгляді першого питання – Про внесення змін до рішення міської ради «Про бюджет м. Новомосковська на 2013 рік» робота не заладилась.
Емоційне обговорення викликала у депутатів доповідь з цього питання начальника фінансового управління міста Тетяни Дакової про переміщення бюджетних коштів.

За зміни до бюджету голосувалося пакетом, але у депутатів були питання щодо перерозподілу коштів управлінням освіти. Заступник міського голови з соціальних питань Ірина Калюжна детально обґрунтувала розподілення 438, 6 тис. гривень, які залишилися на сьогодні від запланованих 542,5 тис. грн. на реконструкцію системи опалення із встановленням автономної топочної для дитсадка «Черемушки». Оскільки із вказаної вище суми вже замовлено проектну документацію і експертизу (29,0 тис. грн.), а 79,9 тис. грн. знято на капремонт даху дитсадка «Веселка», коштів на вказану реконструкцію у дитсадку «Черемушки» не вистачить. – Життя внесло свої корективи, і залишки коштів вирішено розподілити на найнеобхідніші потреби освітніх закладів міста: ремонт туалетів, дахів, фасадів і т. ін., – поінформувала присутніх Ірина Сергіївна. Таке рішення обурило депутатів від Партії регіонів, і на адресу докладника прозвучали звинувачення у розбазарюванні та розкраданні бюджетних коштів.

Депутати від ПР відмовлялися голосувати за зміни до бюджету пакетом, і секретар міськради Борис Мазур декілька разів пропонував голосувати постатейно, але більшістю пропозицію підтримано не було. Вочевидь, питання обіцяло бути не проголосованим, і щоб переконати народних обранців у необхідності його прийняття, до депутатів звернулися директор ліцею «Самара» Людмила Резніченко, яка закликала подумати про дітей, та директор колегіуму №11 Тетяна Третьякова, заклад якої конче потребує ремонту туалетів…

Протистояння гальмує роботу у радіАні їх виступи, ані скандування із зали «Ганьба!» не змінили рішення регіоналів. Роз’яснити таку позицію вийшов голова партійного осередку ПР у місті Микола Солошенко. Він сказав, що у залі розігрується небезпечний сценарій, адже, за його словами, через затримку з освоєнням коштів не проведено реконструкцію «Черемушек», тому садок не перезимує зиму 2013-14 року. Він висловив готовність голосувати за всі рішення щодо змін до бюджету, крім освітніх, а стосовно останніх запропонував разом із міським головою їхати до обласного керівництва і просити про додаткові кошти. – Ще не пізно! – зазначив Микола Павлович.

У свою чергу, Ірина Калюжна звинуватила Миколу Солошенка у розігруванні іншого сценарію. «Ваш помічник Коцюра прийшов на комісію і не дав керівництву управління освіти навіть доповісти свої питання. Він сказав, що на раді партії прийнято рішення не підтримувати питання освіти», – відповіла на звинувачення заступник міського голови.

Консенсусу у питанні змін до бюджету дійти не вдалося. Тож не лише освіта, а й медицина цього дня залишилася ні з чим.

«У нас відсутні кошти для забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів безоплатними медикаментами, які передбачено державою. Я обіцяв, що сьогодні пройде сесія, рішення буде прийнято – і ліки будуть. Підтримайте, будь ласка, ці бюджетні питання», – звертався до депутатів головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Леонід Гінкота. Та його слова не розм’якшили серця депутатів.

Обговорення змін до бюджету перетворилося на взаємні звинувачення, згоди дійти не вдалося, і питання прийнято не було.

Міський голова Сергій Мороз висловив претензії до бюджетної комісії, яка, за його словами, не надала ані висновків, ані протоколів засідань, тим самим ускладнивши вирішення бюджетних питань. Голова комісіїЛеонід Білий повідомив, що депутати на комісію не ходять, і це заважає плідно працювати. Депутатка Олена Алєксєєва дала негативну оцінку роботі комісії і висловилась за зміну її складу.

Розглядали народні обранці на засіданні проект рішення про дозвіл ТОВ «Коменерго-Новомосковськ» на проведення заміни вікон у найманому ними комунальному приміщенні за рахунок орендної плати, але його було відхилено, оскільки, за словами депутата Олександра Мірошника, це комерційне підприємство, яке заробляє у місті гроші. Тож вікна нехай міняють, але власним коштом.

Не підтримала цього дня більшість і проект рішення «Про згоду на проектування сміттєпереробного комплексу твердих побутових відходів».

Протистояння гальмує роботу у радіДепутат Михайло Барсук запропонував провести з цього питання слухання, оскільки жителі мікрорайону Кулебівка виступають проти будівництва сміттєпереробного заводу. Його підтримав Роман Лєбєдєв, який послався на підписаний жителями лист про закриття сміттєзвалища. За його словами, з цього питання вони зустрічалися із керівництвом ТОВ «Екологія», яке згодне приймати побутові відходи міста. – Думаю, можна знайти компромісне рішення, – зазначив депутат. Міський голова Сергій Мороз зазначив, що на закриття – рекультивацію звалища – теж потрібні чималі кошти.

Довго ламали списи народні обранці стосовно «Припинення дії договору оренди» спорт-сменами ФСК Україна (відділення кікбоксингу) під керівництвом Романа Ширгера, вихованці якого прославляють спортивну міць Новомосковська далеко за його межами.

У СЗШ №15 спортсмени тренувалися на пільгових умовах. На сьогодні керівництво школи має намір використовувати приміщення самостійно. За словами начальника управління освіти міста Наталії Падашулі, у вказаному приміщенні СЗШ №15 планується відкрити комп’ютерний клас, де займатимуться діти з усього міста. Натомість кікбоксерам було запропоновано декілька варіантів, але спортсмени від них відмовилися. Депутати заслухали сторону спортсменів – Наталію Ширгер та Сергія Скляренка, які навели підстави для подовження договору оренди.

Любов Піхотіна підтримала позицію освітян, зазначивши при цьому, що на сьогодні відбувається реформування освітньої системи, реформування початкової школи, і в кожному освітньому закладі має бути комп’ютерний клас для вивчення інформатики. Тож не треба позбавляти дітей умов для отримання знань.

У директора школи беззаперечні аргументи. – Доки могли, ми здавали приміщення за 1 гривню на рік. Але школа – це єдиний комплекс. Цьогоріч ми маємо отримати акредитацію, оформити правовстановлюючі документи на землю, тож дозвольте нам використовувати його за призначенням, – сказала директор навчального закладу Олена Кайрюкштис. Врешті-решт запитали думку присутнього на сесії міжрайонного прокурора Ігора Степанова, котрий зазначив, що лише перевірка встановить, чи було рішення сесії на вказаний договір оренди. В іншому випадку – спір безпідставний. Тим не менше, більшістю голосів депутати не проголосували за припинення договору аренди.

Очерет від жителів будинку №50 по вулиці Радянській отримав Олександр Мірошник, якому проектом рішення сесії планувалося поновити договір оренди земельної ділянки по вулиці Радянській, 48/50.

За словами представника будинку №50 майже 2 роки нічого не робиться на місці запланованого будівництва, а 6 років тому було вилучено ґрунт під котлован, і тепер мешканці скаржаться, що руйнується їх будинок, а бродячі тварини влаштували там собі лігвище, що порушує спокій людей та їх право на відпочинок. І хоч О. Мірошник пояснив, на його думку, об’єктивну причину затримки будівництва, яка сталася через зміни у законодавстві та виготовлення нових документів, це не переконало більшість, і депутати не подовжили вказаний договір.

Не підтримали депутати і зміни до рішення міської ради стосовно будівництва та обслуговування будівель торгівлі… Гусейнову Шикару Косум огли, оскільки, за словами Михайла Барсука, він займається торгівлею, не маючи на це жодного документу.

У напруженій атмосфері, без перерви, відбулася остання сесія міськради. Є сподівання, що наступна буде більш конструктивною, і при прийнятті рішень, в першу чергу, враховуватимуться інтереси новомосковської громади, а не особисті чи політичні амбіції.

Тамара Харківських
Джерело: nmsk.dp.ua