Партія регіонів спробує встановити диктатуру шляхом референдуму?

Брюссель – Чи може всенародний референдум утвердити при владі Януковича та встановити диктатуру “регіоналів”?
Як реагує суспільство на пам’ятники тоталітаризму та спроби відновлення радянської ідеологічної спадщини?
У той час, як сьогоднішня міжнародна преса порушує ці та інші питання, засоби масової інформації у Франції розповідають про чергову паризьку витівку активісток руху Femen.

Американський історик та політолог українського походження Олександр Мотиль у свіжому номері вашингтонського WorldAffairsJournal порушує питання про можливе встановлення диктатури Партії регіонів в Україні через референдум.
З огляду на те, що регіоналів на президентських виборах 2015 року, вочевидь, чекає програш, президент Янукович може піти іншим шляхом: скажімо, змінити Конституцію України через всенародний референдум. Запропонований і підписаний ним Закон про всенародний референдум сформульований таким чином, що, зрештою, тільки влада зможе проводити, контролювати голосування та підрахунок голосів.
Втім, всенародне волевиявлення хоч і може, з одного боку, зіграти на руку Януковичу, з іншого, знаючи, що референдум – це його черговий виверт для втримання влади, люди можуть проголосувати проти, міркує у своєму блозі Олександр Мотиль.
До того ж, “розумно скориставшись можливостями референдуму, об’єднана опозиція могла би прискорити зникнення регіоналів із української політики”, – припускає він. “Отже, чи підуть регіонали шляхом референдуму? – запитує автор публікації, і дає таку відповідь: “Можливо, але через свою недалекоглядність вони не розуміють, що відкриття цієї “скриньки Пандори” може звільнити сили, які призведуть до їхнього падіння. А отже, це може стати доброю новиною”, – резюмує політолог.

У сьогоднішньому номері латвійської газети Latvijas Avize намагалися з’ясувати, чому в низці держав, зокрема, в Україні, історичні пам’ятники викликають протести та протиріччя в суспільстві. Автор матеріалу наводить приклад, як два роки тому в Запоріжжі місцеві комуністи відкрили пам’ятник Сталіну. Цей символ тоталітаризму викликав зворотню реакцію, пише газета.
Пам’ятник декілька разів намагалися зруйнувати, зокрема, представники українського націоналістичного руху. Проти спроби відродження ідеологічної спадщини виступили й губернатор Запоріжжя, і місцева церква. Автор нагадує, що в 32-33-му роках саме сталінський режим свідомо створив в Україні Голодомор, який забрав життя щонайменше семи з половиною мільйонів українців.
Проводячи паралелі з Латвією, газета вказує на монумент “Визволителям Риги та Радянської Латвії від німецько-фашистських загарбників”. Щойно 9 травня він знову був осередком святкувань. Тим часом, для багатьох латишів цей монумент – не що інше, як сумний спогад про майже півстолітню радянську окупацію.

Французька газета Le Monde розповідає про недільну акцію активісток руху Femen у Парижі. Мішенню чотирьох войовничих маніфестанток цього разу стали місцеві ультраправі, що зібралися на мітинг біля статуї Жанни Д’арк.
“Секс-стоп нацизму” – напис такого змісту на величезному червоному полотні, вивішеному на стіні одного з будинків, доповнювали гасла щодо “неофемінізму” на грудях напівоголених молодих жінок із войовничо піднятими кулаками.
Невдоволені учасники кортежів з організацій “Націоналістичної молоді”, об’єднання роялістів, групи “Французьке відродження” та “Священного союзу патріотів” у відповідь на акцію “феменок” не надто добирали вирази й вигукували “Femen – на вогнище” та “Femen – повії”. Зопалу дісталося й поліції, пише видання, її ультраправі обзивали спільниками активісток руху, започаткованого в Україні. Як розповідає Le Monde, після півгодинної акції, дівчат із балкону евакуювали паризькі пожежники.

Джерело : pravda.com.ua